Webwinkel Keurmerk

Wanneer is het te koud voor je hond

De winter heeft zijn intrede weer gedaan, de ene keer koud en de andere keer weer nat.
Het is in ieder geval belangrijk ervoor te zorgen dat jouw viervoeter goed gedijt in dit koude winterweer. Zorg voor goede beschermende maatregelen zoals bijvoorbeeld poten wax of spray, of denk eens aan een warme regenjas.

Maar wanneer is het nu te koud om te wandelen met je hond?

Dat is lastig om precies te zeggen, maar houd als regel dat vanaf -7 graden het verstandig is de rondes korter te houden. De gevoelstemperatuur zal het gevoel van kou ook versterken, dit bij een sterke wind.  Uiteraard hangt dit van veel factoren af, zoals ras, grootte en vachttype.
Zo zullen poolhonden en berghonden veel minder last hebben van de kou door hun dikke ruige vacht dan een chihuahua of pomeriaan.

Analyseer de leefgewoontes van de hond

Elke hond is anders net zoals elke mens anders is. Het is dus lastig te zeggen dat een bepaald hondenras geen last zal hebben van de kou of graag naar buiten gaat als het koud is.
Het is belangrijk om op de lichaamstaal van de hond te letten, kijkt hij ernaar uit om naar buiten te gaan of juist niet?

Een hond die bijvoorbeeld in de stad woont en voornamelijk binnen leeft zal mogelijk eerder gevoeliger zijn voor temperatuurswisselingen dan een hond die veel buiten leeft of veel buiten komt.
En let zeker op bij honden die altijd buiten leven als de temperatuur onder het vriespunt komt. Zorg voor deze honden voor een droge beschutte plek van de grond af.

Bescherm de poten tegen de kou

De poten van een hond zijn erg gevoelig voor kou en zeker ook voor warmte.
Goed passende hondenschoenen zijn zeker aan te bevelen. Niet iedereen ziet zijn/haar hond daarmee lopen, daarom adviseren wij een goede poten wax of spray te gebruiken. Deze beschermt tegen bevriezing en vergeet ook zeker de bescherming tegen strooizout niet. Strooizout irriteert als er wondjes onder de poten zitten. Strooizout kan dodelijk zijn voor honden, dus heeft je hond door strooizout gelopen zorg dan dat je bij thuiskomst de pootjes schoonmaakt, hiervoor zou je bijvoorbeeld onze glovy kunnen gebruiken.

Zijn er alternatieven voor wandelen in de kou?

De hond zal eruit moeten om zijn/haar behoefte te moeten doen, daar ontkomen we niet aan.
Maar na een korte ronde is een binnenspel zeker aan te raden. Boss&Dog heeft hier verschillende alternatieven voor, denk bijvoorbeeld aan hersenwerk met een puzzel van Nina Ottosson, snuffelkleden of een zachte binnenbal van AFP of Chuckit. Is er voldoende ruimte in huis, schuur of garage dan zou je ook aan agility kunnen denken.

Voeding tijdens de wintermaanden

Moeten honden in de winter meer voeding hebben dan normaal?
Honden zijn geen wilde dieren die vetreserves opbouwen in de seizoenen voorafgaand aan de winter.
Honden die veel bewegen ( ook in de zomer ) hebben meer energie nodig, ook honden die voornamelijk buiten verblijven in de winter. Het advies dan ook om deze honden 15-20% meer hoogwaardige voeding te geven. Honden die de dag binnen doorbrengen hebben geen extra voeding nodig