Webwinkel Keurmerk

Waarom is snuffelen zo belangrijk?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je hond zo veel snuffelt tijdens wandelingen?

Uw hond de tijd geven om te snuffelen is bijna net zo belangrijk als de lichaamsbeweging die hij krijgt tijdens een wandeling. Snuffelen is de manier waarop uw hond de wereld om hem heen begrijpt – en het zorgt voor veel mentale stimulatie, wat kan helpen om zowel zijn hersenen als zijn lichaam gezond te houden.

Experts vertellen ons dat slechts 20 minuten snuffelen gelijk staat aan een uur wandelen in termen van verrijking voor uw hond. Bovendien, wanneer uw hond snuffelt, verlaagt zijn hartslag – waardoor het een geweldige manier is om meer kalmte aan te moedigen EN stress te verminderen.

Waarom snuffelen essentieel is voor het welzijn van uw hond

Wat zijn jouw prioriteiten als je gaat wandelen met je hond?

Je hond beweging geven en naar het toilet te gaan, toch?

Die twee dingen zijn natuurlijk heel belangrijk. Maar er is nog een derde ding dat als een essentieel onderdeel van elke wandeling moet worden beschouwd: snuffelen

Dus hoe kun je tijd inbouwen om te snuffelen in je dagelijkse leven?

Speel ZOEK

Om Zoek het met je hond te spelen, heb je wat stinkende lekkernijen nodig (zoals bv gedroogde sprot)   

  1. Vul The Clam of KONG Ballistic met een paar lekkernijen en laat het aan je hond zien.
  2. Laat je hond vervolgens wachten terwijl je het gevulde speeltje verbergt. Zorg er om te beginnen voor dat je het in dezelfde kamer verstopt en maak het niet te moeilijk (onder een kussen op de vloer is een prima plek om te beginnen).
  3. Nodig vervolgens je hond uit om ‘het te vinden’ en laat hem zelf aan het speeltje ruiken. Probeer te voorkomen dat je ze helpt, als je kunt.

Volg je neus

Wat meestal gebeurt als we onze honden uitlaten, is dat wij de route bepalen en we verwachten dat ze ons volgen – en ook volgens ons schema. Draai dit eens om.

Het is makkelijk. Ga gewoon wandelen in een favoriet park of open ruimte, maar laat je hond de leiding nemen. Laat ze zelf een route uitstippelen en geuren volgen die ze interessant vinden (mits het veilig is om dat te doen natuurlijk). Het enige dat je als baasje hoeft te doen, is rustig achter of naast hen volgen. 

Let op de dingen waar je hond het liefst aan snuffelt. We durven te wedden dat als je ziet hoeveel plezier het hen oplevert, je veel meer geneigd zult zijn om ze vaker de tijd te geven om te snuffelen. 

Als jullie het plezier van snuffelen hebben ontdekt samen, is een speurcursus bij de hondenschool zeker een aanrader!

Veel snuffelplezier!