Webwinkel Keurmerk

Waarom is mijn kat plotseling agressief?

Als je ooit een agressieve kat hebt gezien, kan dit net zo verbijsterend en zorgelijk, zo niet beangstigend zijn, afhankelijk van de grootte en leeftijd van de betrokken kat. Een veel voorkomende vorm van agressie bij katten wordt gemotiveerd door een ongezonde relatie met voedsel. Omdat voedsel noodzakelijk is om te overleven, kan het gemakkelijk het onderwerp van discussie worden, waardoor uw aanhankelijke kat in een onherkenbare, bedreigende wilde kat verandert.

Het kan zijn dat u voedselagressie heeft waargenomen zonder noodzakelijkerwijs te beseffen wat u zag, of dat u op zijn minst voedsel zag als de bron van de ontevredenheid en de neiging tot agressief gedrag van uw kat.

Tekenen van voedselagressie bij katten

Hoe weet u of de agressiviteit van uw kat verband houdt met voedsel? Een onbetwistbaar teken is dat uw kat vlak voor etenstijd of tijdens de maaltijd agressief begint te handelen, vooral tegenover andere zwakkere katten met speciale behoeften . Er kunnen ook subtiele tekenen zijn die al een tijdje in de maak zijn, zonder dat ze worden herkend als een specifieke vorm van voedselagressie.  

Typisch voedselagressief gedrag omvat:

 • Het bewaken van een voerbak
 • Bewaken van de kamer waar de voerbak staat
 • Andere familiekatten wegduwen van voedselgerechten en pesten
 • Het verwisselen van voerbakken of het heen en weer bewegen tussen voerbakken is een andere tactiek die vaak wordt gebruikt.
 • Voortdurend bedelen om eten
 • Op de eettafel springen om je eten te stelen
 • Voedsel uit de voorraadkast stelen en door verpakkingen kauwen, of in de vuilnis zoeken
 • Sissend, meppend, slaand, grommend of zwiepend met zijn staart wanneer het eten in de buurt is of tijdens de maaltijd.

Veelvoorkomende oorzaken van voedselagressie bij katten

Een trigger kan zijn dat u uw kat slechts één keer per dag voedt. Het is belangrijk om te onthouden dat wilde katten of katachtigen in het wild tussen de negen en twintig kleine maaltijden per dag kunnen eten. Ze zullen jagen en jagen op vogels en knaagdieren. Als u dus slechts één keer per dag voert, kan uw kat besluiten dat het voer koste wat het kost moet worden bewaard voor een latere maaltijd. Ook kunnen zij het wegnemen van een etensbakje als bedreigend interpreteren.

Jagen en dus eten worden door katten in eenzaamheid beoefend. In tegenstelling tot honden of wolven die in roedels jagen, zijn katten solitaire roofdieren. Eten met andere huiskatten of huisdieren kan als een provocatie worden ervaren. 

Sommige katten eten niet of te veel als ze tijdens de maaltijd geen privacy hebben. Ze beschouwen gezelschap tijdens het diner als intimiderend en dit kan een agressieve reactie oproepen. Te weinig eten kan leiden tot ondervoeding en te veel eten kan leiden tot zwaarlijvigheid of braken als ze zich tegoed doen aan hun voedsel.

Vaak zijn katten of kittens die een trauma hebben opgelopen doordat ze hun moeder vroegtijdig hebben verloren door verlating, overlijden of vroegtijdige scheiding, en vooral katten die niet op de juiste manier zijn gespeend, vatbaarder voor agressief gedrag als ze in de buurt van voedsel zijn.

Agressief gedrag kan vaak in verband worden gebracht met katten die buiten leven en moeten jagen of foerageren om een ​​fatsoenlijke maaltijd te krijgen, of kan vaak worden waargenomen bij katten in het asiel die concurreren met hulpbronnen.

Nieuwe katten die worden geïntroduceerd in huishoudens met meerdere katten of gezinskatten die plotseling merken dat hun wereld verstoord wordt door de aanwezigheid van een nieuwe katachtige, kunnen defensief territoriaal gedrag gebruiken, waaronder het verdedigen van hulpbronnen zoals voedsel. 

Als uw kat plotseling agressief wordt als het om eten gaat, moet u uitsluiten dat er een onderliggend gezondheidsprobleem in het spel is. Mocht uw kat uit het niets agressief worden, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u andere mogelijke redenen overweegt.

Heeft Kitty een gedragsdeskundige nodig?

Niet noodzakelijk. Er zijn gevallen van ongewoon psychologisch geworteld gedrag bij katachtigen, zoals een verhaal van een jonge mannelijke Siamees. Bij deze kat werd op de leeftijd van slechts acht maanden vastgesteld dat hij leed aan “psychogeen abnormaal voedingsgedrag”.

Dit was ongetwijfeld een extreem geval waarbij agressiviteit werd getoond tijdens het voeren, waaronder de diefstal van voedsel en een voorliefde voor het eten van plastic. Objectief gezien leek het alsof hij een bodemloze put als maag had, aangezien deze kat nooit verzadigd was. De dierenartsen stelden vast dat er geen fysiologisch motief was voor zijn gedrag en dat de oorsprong ervan psychologisch van aard was.

Deze Siamese kat leed aan pica, erkend als een psychische stoornis, namelijk het verlangen naar of eten van dingen die geen voedsel zijn. In het geval van de Siamees was het plastic. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door vroeg spenen, stress, angst, verveling of een tekort aan een bepaald element in de voeding. Het komt vaker voor bij raszuivere dieren. Bij deze Siamees was op een bepaald moment in zijn jonge leven zijn psychologische evenwicht aangetast. 

Hoe ga ik om met de voedselagressie van mijn kat?

Er zijn enkele eenvoudige manieren om het gedrag van uw kat te verbeteren, maar u zult geduldig, consistent en toegewijd moeten zijn aan het oplossen van het probleem. Agressieve katten zijn een behoorlijke uitdaging.

 Overweeg deze stappen om voedselagressie bij katten te verminderen of te elimineren:

 • Begin met een bezoek aan uw dierenarts om de mogelijkheid van een onderliggend gezondheidsprobleem uit te sluiten.
 • Oefen met “gratis” voeren, zodat uw kat weet dat er voer beschikbaar is en altijd zal zijn. Als dit vanwege zwaarlijvigheid of andere gezondheidsproblemen geen haalbare optie is, plan dan om gedurende de dag minstens vijf tot zes kleinere maaltijden te verstrekken om het natuurlijke gedrag van hun soort in het wild na te bootsen. 
 • Als u te maken heeft met voedselagressie in een huishouden met meerdere katten, is de voor de hand liggende strategie om uw katten apart te voeren tijdens de maaltijd. 
 • Als u vrij voert met een kom met brokjes die altijd beschikbaar is, heeft u mogelijk twee kommen met brokjes nodig in aparte kamers of locaties, om de neiging tot het bewaken van de voerbak weg te nemen.  
 • Als u natvoer geeft, gebruik dan altijd aparte borden, één voor elke kat, ver uit elkaar geplaatst, en houd toezicht op het eten.
 • Door het voergebied van uw kat uit de buurt van afleiding te plaatsen, kan uw kat zich beschermd voelen. Een zenuwachtige kat zou tijdens het eten niet te maken moeten krijgen met lawaai, felle lichten, kattenbakken, geuren of enige vorm van verwarring.
 • Voer en water moeten apart worden geplaatst en zo worden geplaatst dat uw kat voldoende zicht heeft op de omgeving. Katachtigen in het wild kiezen er altijd voor om te eten en te drinken op locaties waar ze andere roofdieren kunnen zien en op hun hoede kunnen zijn.
 • De voedingsposities kunnen vaak worden gewijzigd om de jacht na te bootsen.
 • Bescherm uw kat overdag tegen verveling door een puzzelspeeltje als voerbakje te regelen. Verberg kleine hoeveelheden brokjes in het puzzelspeelgoed, zodat uw kat moet zoeken en scharrelen om een ​​kleine middagmaaltijd te kunnen eten. 

 

Veel geduld en tijd zullen uw inspanningen belonen om uw kat gerust te stellen en hem of haar te helpen bij het vinden van evenwicht rond voedsel en het verminderen van eventuele angstgevoelens die Kitty ervaart. Een commercieel kattenvoer van hoge kwaliteit dat een verscheidenheid aan voedseltexturen en -smaken biedt, zal bijdragen aan het stimuleren van uw kat terwijl het essentiële voedingsstoffen levert, en geleidelijk zal uw katachtige BFF tot het besef komen dat er altijd voldoende aanbod van smakelijk voedsel bij de hand zal zijn.