Webwinkel Keurmerk

Voor- en nadelen van parkieten. Zijn ze goede metgezellen en moet je er een kopen?

Dus je wilt meer weten over het mogelijk aanschaffen van een parkiet, toch?

In dit artikel gaan we dit populaire huisdier analyseren en enkele kenmerken en eigenschappen onthullen die het zo wenselijk maken.

Je zult leren waarom parkieten volgens veel professionele vogelfokkers goede huisdieren zijn, maar niet altijd .

Lees verder om erachter te komen waarom…

Wat zijn parkieten eigenlijk?

Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat parkieten geen specifieke papegaaiensoort zijn, maar eerder een term die wordt gebruikt om elk type kleine papegaai met lange staartveren en een slank postuur te beschrijven.

Volgens sommige schattingen zijn er ongeveer 115 soorten in de Psittacinae (familie Psittacidae) die het label “parkiet” krijgen.

Zijn grasparkieten (parkieten) onderdeel van de parkietenfamilie?

Het meest populaire type parkiet is de grasparkiet  (Melopsittacus undulatus) , ook wel parkiet genoemd, die  momenteel geldt als de meest populaire papegaaiensoort ter wereld.

Dus alle parkieten zijn parkieten, maar niet alle parkieten zijn parkieten. Capiche?

Deze kleurrijke kleine papegaai heeft meestal een lichtgroen lichaam met een pikzwarte mantelmarkering en gele golvingen. Tegenwoordig kun je echter ook gemakkelijk parkieten vinden met blauwe en andere kleurmutaties. 

In het wild leeft de grasparkiet uitsluitend in Australië, waar hij door de beboste bossen en kustgebieden zwerft om verschillende zaden, noten, fruit en groenten te verzamelen.

Tegenwoordig staat de standaardvogel die je als huisdier ziet bekend als de Australische of Amerikaanse parkiet, maar als je rondkijkt, kun je een van hun grote broers vinden.

Duiken in de voor- en nadelen

Nu je weet wat parkieten en parkieten zijn, is het tijd om aan de slag te gaan en te beslissen of ze het juiste type huisdier voor JOU zijn.

We zullen de belangrijkste voordelen en nadelen van beide kanten van het argument in opsommingstekens samenvatten voordat we ze hieronder in meer detail onderzoeken…

Voordelen van parkieten:

 • Parkieten zijn liefdevolle wezens die hunkeren naar de aandacht van hun baasjes.
 • Ideaal voor gezinnen die in kleine huizen en appartementen wonen.
 • Uitstekende keuze voor gezinnen met kleine kinderen en andere huisdieren.
 • Kunnen comfortabel in kleinere kooien leven vanwege hun kleine formaat.
 • Kleinere papegaaien zoals de parkiet zijn gemakkelijker te vervoeren.
 • Relatief stil (voor een huisvogel!)
 • Produceren minder rommel dan grotere soorten, waardoor hun kooien en de omgeving gemakkelijker schoon te maken zijn.
 • Zeer betaalbaar – Hebben de neiging minder te eten dan grotere papegaaien zoals de Afrikaanse Grijze, wat betekent dat eigenaren geld zullen besparen op voedsel en andere benodigdheden zoals speelgoed.

Natuurlijk heb je een kooi nodig voor je parkiet (of welke vogel dan ook) en de kooi moet helemaal klaar zijn voordat je je parkiet mee naar huis neemt.

De kwaliteit en grootte van de kooi zijn uiterst belangrijk, aangezien dit het huis van uw parkiet is.

De kooi van uw parkiet zal hoogstwaarschijnlijk uw grootste initiële uitgave zijn, gevolgd door de kosten van de vogel zelf .

Deze kleine tot middelgrote vogels zijn geweldige huisdieren vanwege hun natuurlijke aanhankelijke gedrag en speelse karakter.

Of dit nu de eerste keer is dat je een papegaai grootbrengt of niet, je zult merken dat ze geweldige metgezellen zijn. Het introduceren van een nieuw huisdier in uw huis, vooral een grasparkiet, zal de overgang uitdagend maar tegelijkertijd leuk maken.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen die u over de soort moet weten voordat u ermee instemt er een te adopteren.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat de kooi van uw parkiet behoorlijk ruim moet zijn; minimaal 1,5 meter breed, 1,3 meter hoog en minimaal 1,3 meter diep.

Parkieten zijn erg actief , zoals we al eerder zeiden, dus ze hebben een kooi nodig met voldoende ruimte om hun vleugels te kunnen spreiden.

Zorg er om veiligheidsredenen voor dat de tralies van de kooi niet meer dan 1,3 cm uit elkaar staan; nieuwsgierige “parkieten” kunnen een manier vinden om eruit te komen, vast te komen te zitten of uit de kooi te vallen als er te veel ruimte tussen de tralies is.

Het kopen van een hele hoge vogelkooi is meestal geen goed idee; breedte is beter dan hoogte .

Parkieten hebben spanwijdte nodig en een hoge, smalle vogelkooi kan geldverspilling blijken te zijn.

De meeste vogels, inclusief parkieten, voelen zich veiliger als ze hoger zitten, dus als je een hele hoge kooi koopt, zal je “parkiet” hoogstwaarschijnlijk bovenaan de kooi blijven en alle ruimte onderaan verspillen.

Veel parkietenbezitters houden van de kleinere, meer ovale, traditionele ontwerpen, maar zorg ervoor dat de kooi niet te klein is. Je wilt niet dat je parkiet zich bekneld voelt, zijn of haar vleugels niet kan spreiden of zich niet comfortabel door de kooi kan bewegen.

Beginnen met een heel kleinere kooi kan prima zijn, maar het is verstandig en diervriendelijk om zo snel mogelijk te upgraden naar een grotere, ruimere kooi.

De kooi van uw parkiet is zijn thuis en het is van essentieel belang dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt en ruimte heeft om te bewegen en te groeien. Het is ook belangrijk om de vogelkooi van uw papegaai regelmatig schoon te maken .

Net zoals u niet in een krappe ruimte zou willen leven waar u zich niet kunt uitrekken en bewegen, heeft uw parkiet dezelfde aandacht nodig. Wees trots op de behuizing die u koopt en maak er een echt thuis van voor uw nieuwe gezinslid.

Geniet van het plezier en de vrolijkheid die uw parkiet in huis brengt. Hun speelse karakter maakt parkieten tenslotte populair als huisdier.

Als je ze jong begint te trainen, kun je een parkiet gemakkelijk leren om met anderen om te gaan door simpelweg overdag wat tijd vrij te maken om met ze om te gaan.

Het is bekend dat ze fluiten en piepen, maar een bijkomend voordeel is dat je met extra oefening zelfs een paar woorden en zinnetjes kunt leren!

Als je het gevoel hebt dat je niet elke dag tijd hebt om je aan je parkiet te wijden, dan kun je overwegen om twee of meer van deze vogels mee te nemen om elkaar gezelschap te houden.

Vergeet niet dat parkieten gedijen als ze regelmatig gezelschap hebben.

Nadelen van parkieten:

 • Laat je door hun kleine formaat niet misleiden door te denken dat deze papegaaien stil zijn. Hoewel ze niet luid krijsen, kunnen ze wel voortdurend piepen.
 • Korte levensduur van 8-12 jaar (vergeleken met 20+ voor grotere papegaaien).
 • Relatief kwetsbare gezondheid; kunnen gemakkelijk ziek worden bij kleine temperatuurschommelingen. Ook vatbaar voor tumoren en leverproblemen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging vereisen om gezond te blijven en ziekten en kwalen te voorkomen.
 • Parkieten vertonen niet hetzelfde hoge niveau van intelligentie als sommige van de grotere soorten.

Parkieten zijn speelse vogels, behoorlijk slim, en ook erg populair als huisdier. Velen zijn in staat een woordenschat van meer dan honderd woorden te vormen.

Als het uw plan is om slechts één parkiet te nemen, moet u bereid zijn een goede dagelijkse metgezel voor uw huisdier te zijn. Omdat parkieten van nature trekvogels zijn, zijn ze fysiek en mentaal gezonder en gelukkiger als je met ze omgaat.

Moet ik een parkiet aanschaffen?

Is de parkiet de juiste papegaai voor u? Vraagt ​​u zich nog steeds af of u er klaar voor bent om een ​​vogel als huisdier aan te schaffen ?

Het hangt echt af van uw huidige levensstijl en hoeveel tijd u bereid bent te investeren in het opvoeden van en het opbouwen van een band met uw nieuwe partner.

Individuen en gezinnen die op zoek zijn naar een kleine, vrolijke papegaai zullen de parkiet waarschijnlijk de perfecte keuze vinden, terwijl als je op zoek bent naar grotere papegaaien je waarschijnlijk bij een ara of Afrikaanse grijze papegaai moet blijven.