Met het begin van een nieuw schooljaar komen er veel veranderingen in onze routines – recente ontwaaktijden, naschoolse activiteiten, veranderingen in onze eetroutines en zelfs bedtijden in het huishouden, die allemaal ook van invloed kunnen zijn op de patronen van onze huisdieren. Wanneer de huishoudelijke routines veranderen, ervaren sommige honden verwarring, eenzaamheid en verlatingsangst. Hier zijn enkele tips om de eenzaamheid van huisdieren aan te pakken als het huishouden drukker wordt vanwege activiteiten die weer naar school gaan:
Geleidelijke overgang: Als uw huisdier eraan gewend is geraakt de hele zomer gezinsleden in de buurt te hebben, kunnen plotselinge veranderingen in de interactie met deze gezinsleden stressvol zijn. Laat uw huisdier wennen aan de nieuwe routine door te beginnen met kortere periodes weg van hem en geleidelijk aan op te werken naar langere perioden. Zie het als trainen voor een marathon: je zou toch niet van de bank gaan zitten naar 16 kilometer hardlopen per dag, toch?
Onderhoud de routine van uw huisdier: Hoewel het lastig kan zijn, gedijen huisdieren op routine, waardoor ze weten wat ze kunnen verwachten. Houd de voeding, speeltijd en wandelingen consistent, zelfs met het nieuwe schoolrooster.
Quality Time voor en na schooltijd: Breng ‘s ochtends en ‘s middags extra quality time door met uw huisdier. Doe mee met spelen, knuffelen en wandelen om ervoor te zorgen dat ze de aandacht krijgen waar ze naar verlangen!
Interactief speelgoed: Voorzie uw huisdier van interactief speelgoed waarmee hij of zij mentaal gestimuleerd en vermaakt kan worden terwijl u weg bent. Puzzelvoeders, speelgoed dat snoepjes uitdeelt en speelgoed dat jachtgedrag nabootst, kan de verveling helpen verlichten.
Comfortzone: Creëer een veilige en comfortabele ruimte waar uw huisdier zich kan terugtrekken als hij zich alleen voelt, dit kan bijvoorbeeld een hondenbench zijn. Creëer een aangewezen plek waar uw pup uit het raam kan kijken en voeg een knus hondenbed en favoriete speelgoed toe.
Geur en comfort: Honden vinden vaak troost in de geur van hun mens (ja, we weten dat het vies is), dus het achterlaten van een kledingstuk dat jouw geur achterlaat kan voor comfort en vertrouwdheid zorgen. Vermijd het gebruik van kleinere persoonlijke spullen, zoals sokken, tenzij je een sokkendief of erger wilt aanmoedigen! Vergelijkbaar met het kalmerende effect dat kaarsen op mensen kunnen hebben, kunnen geuren ook kalmerend werken op onze huisdieren. Probeer huisdierveilige aromatherapiegeuren zoals bergamot, mandarijn en lavendelolie in een diffuser, of plaats deze in een vernevelaar en gebruik deze in de buurt van de retraiteruimte van uw huisdier.
Subtiel achtergrondgeluid: “Hé Siri, speel rustgevende huisdiermuziek voor mijn pup!” Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om af te stemmen op een huisdierspecifiek kanaal. Het spelen van omgevingsgeluid kan helpen de afwezigheid van hun favoriete menselijke stemmen te maskeren en een gevoel van kameraadschap te creëren, zelfs als u afwezig bent. Zie het als witte ruis voor uw hond!
Training en verrijking: Betrek uw huisdier bij trainingssessies en verrijkingsactiviteiten. Mentale stimulatie kan hen vermoeien en verveling (en destructief gedrag dat uit verveling kan voortkomen) voorkomen. Basiscommando’s, tricktraining en zelfs werp- en apporteerspelletjes kunnen aantrekkelijk zijn voor huisdieren.
Huur een dierenoppas of uitlater in: Als uw huisdier extra gevoelig is om alleen gelaten te worden en veel energie heeft waardoor hij regelmatig moet wandelen of rennen, overweeg dan om een dierenoppas of hondenuitlater in te huren om overdag bij uw pup op bezoek te komen.
Positief vertrek en retour: vermijd grote ophef bij het verlaten of terugkeren naar huis. Houd vertrek en aankomst rustig om verhoogde angst bij uw huisdier te voorkomen. Ga rustig weg en kom rustig terug, en verander elke keer uw routine en interactie met uw huisdier, zodat hij of zij geen subtiele signalen opmerkt.
Raadpleeg een professional: Als u tekenen van ernstige angst opmerkt, of als het gedrag van uw huisdier dramatisch verandert, of als u advies van een professional wilt, raadpleeg dan uw dierenarts of een professionele hondengedragsdeskundige voor advies.
Vergeet niet dat elke hond uniek is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Let op het gedrag van uw huisdier en pas uw aanpak aan tijdens de overgangsperiode naar school.