Webwinkel Keurmerk

SNEEUW, WAT NU?

***KOU***
Er komt de komende week flink koud weer aan. We hebben dan al flink wat vragen gekregen of hondenbaasjes extra rekening moeten houden met hun hond. Het antwoord is: JA!
Het verschilt van ras tot ras en dan ook nog eens van hond tot hond in welke mate je hond bestand is tegen kou. Over het algemeen kun je zeggen: hoe groter de hond hoe beter hij tegen de kou kan. Maar dan hangt het ook nog af van de vacht. Honden zonder ondervacht, een blote buik of dunne beharing hebben sneller last van de kou dan honden met een dikke vacht.
Puppy’s en oude honden zijn extra kwetsbaar bij kou, zij kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren. Wind en neerslag (sneeuw of natte sneeuw en regen) versterken de invloed van de kou. Dit zijn dus weersomstandigheden waarbij je extra op je hond moet letten. Honden die het koud hebben, gaan vaak rillen. Ze sluiten zich af van de buitenwereld en hebben meestal geen zin meer om te spelen. De ademhaling verandert ook vaak merkbaar.
Wat kun je doen om onderkoeling te voorkomen?
– Maak de wandeling niet te lang. Kies liefst voor een korte, actieve wandeling.
– Probeer de beschutting op te zoeken.
– Een jasje (warmte-isolerend) is een goede optie voor honden die snel last hebben van de kou, voor puppy’s en voor oude honden. Dit is echt geen overbodige luxe!
– Sta niet stil tijdens wandelingen, pas activiteiten aan. Ook op het trainingsveld staan is te passief voor de kwetsbare groepen. Indien de weersomstandigheden veiligheid van de hond in de weg staan, zeggen wij de lessen dan ook af!
– Voorkom sneeuwklonters in de vachten! Behalve dat dit voor bevriezing kan zorgen, is dit erg pijnlijk!
Daarnaast is de pootverzorging ook een aandachtspunt, zeker als er gestrooid wordt. Pekel blijft makkelijk aan de poten van je hond zitten. Dit kan irriteren, waardoor de hond het eraf gaat likken. Maar let op, teveel pekel kan tot een zoutvergiftiging leiden. 1,9 – 3,7 gram zout per kg lichaamsgewicht van de hond kan zelfs dodelijk zijn. In lagere hoeveelheden kan een hond al flink ziek worden; klachten treden vaak al snel op, maar in ieder geval binnen 3 dagen. Honden kunnen gaan braken of diarree krijgen, maar ook neurologische problemen krijgen. Om de poten van je hond te beschermen kun je ze insmeren met vaseline of met speciale potenwax. Ook is er een voetzolenspray verkrijgbaar.
Ook belangrijk om op te letten: sneeuw eten kan voor maagklachten zorgen bij honden. Let dus ook op met sneeuwballen laten vangen door je hond.
Natuurlijk moet je hiernaast niet vergeten om te genieten in de sneeuw, want veel honden vinden rennen in de sneeuw erg leuk.