Webwinkel Keurmerk

Scheerkoppen, skiptooth, opzetkammen, wat is het verschil?

Je hond is gewassen, droog geblazen, staat keurig op de trimtafel, je bent er helemaal klaar voor om je hond te gaan scheren.

Maar dat wil je niet met de scheerkop doen die op je tondeuse zit (standje kaal), maar welke scheerkop dan wel?
Of is een opzetkam handiger, maar welke dan?

Wat zijn opzetkammen?

Een opzetkam is een is een soort kam/een opzetstuk die je op de scheerkop 10 plaatst om een bepaalde lengte te kunnen scheren.
Door een opzetkam te gebruiken bij het scheren kun je zelf de gewenste haarlengte bepalen. Je scheert dan op een afstandje van de huid.

De opzetkammen zijn er in verschillende scheerlengtes, van 3 mm tot en met 50 mm.

Voor welke vacht kun je opzetkammen gebruiken

Het is net als bij de keuze voor je tondeuse belangrijk dat je eerst nagaat wat voor vacht je hond heeft.

Opzetkammen zijn geschikt voor honden met een dunne of klitvrije vacht. Vachten waar je met de kam gemakkelijk doorheen kunt kammen. Als je met een opzetkam in de vacht blijft haken, kun je beter kiezen voor een skiptooth scheerkop.

Hoe bevestig je de opzetkam op je tondeuse?

Je schuift ze eerst vanaf de onderkant naar voren over de messen heen. Hij komt dan stevig klem te zitten. Als je de kam wilt verwijderen of verwisselen werkt dat op dezelfde manier. Duw de kam van onder naar boven. Zodat hij een klein beetje los komt.

Scheerkoppen (skiptooth genoemd) voor dikke vachten

Als je een dikke vacht wilt scheren zonder dat het te kort wordt, dan kun je skiptooth scheerkoppen gebruiken.

Je haalt de scheerkop 10 van je tondeuse af en plaats daar een andere scheerkop op. NOOIT de schroefjes losdraaien om de scheerkop van de machine te halen, er zit een makkelijk kliksysteem op. Deze scheerkoppen kun je zien als de vervangers van opzetkammen, alleen dan voor dikke vachten. Het ondermes van de scheerkop is dikker zodat er extra afstand ontstaat tussen het snijmes en de huid. Zo blijven de haren langer.

Deze scheerkoppen zijn er ook in verschillende lengtes. Vanaf 3,2mm tot en met 19 mm.

Nu denk je misschien, wat kort. Maar als je met bijvoorbeeld de 3,2 mm scheerkop met de haren mee scheert dan blijven de haren ongeveer 6 mm. Scheer je tegen de haargroeirichting in dan blijven de haren ongeveer 3,2 mm.

Verschillende soorten skiptooth

De skiptooth scheerkoppen hebben verspringende tanden. De kam (het grote ondermes) hebben om en om lange en korte tanden.

Deze scheerkoppen zijn er ook in verschillende lengtes. Vanaf 3,2mm tot en met 19 mm.

Nu denk je misschien, wat kort. Maar als je met bijvoorbeeld de 3,2 mm scheerkop met de haren mee scheert dan blijven de haren ongeveer 6 mm. Scheer je tegen de haargroeirichting in dan blijven de haren ongeveer 3,2 mm.

Je kunt op deze scheerkoppen geen opzetkammen gebruiken.

De skiptooth scheerkoppen zijn de beste keuze voor dikke vachten, fleecevachten en honden met veel klitten. Met een skiptooth scheerkop kun je deze vachten beter scheren.

Het zou kunnen dat een vacht zo dik dat het met deze scheerkoppen ook nog een hele klus is. Dan kun je het beste stukje bij stukje scheren en doorzetten of eerst de vacht met de schaar knippen.

Scheerkoppen FC 

FC staat voor Fine Cut. Deze scheerkoppen kun je gebruiken voor de Finishing touch, ze scheren namelijk iets netter dan de skiptooth koppen, waardoor je minder snel strepen in de vacht ziet. Het verschil is dat bij de FC koppen alle tanden gelijk zijn.

Andis CeramicEdge scheerkoppen

Sommige scheerkoppen worden geleverd met een ceramisch bovenmesje in plaats van een staal bovenmesje.

Het ceramische materiaal is harder dan staal het wordt minder snel bot en minder snel warm.

Het nadeel van het ceramisch mesje is dat deze niet geslepen kan worden en zal daarom altijd vervangen moeten worden door een nieuw Ceramisch snijmesje.

Deze scheerkoppen heten Andis Ceramic.

Passen opzetkammen en skiptooth op elke tondeuse?

Opzetkammen passen alleen op scheerkop nummer 10. Deze wordt standaard bij de meeste tondeuses geleverd. Deze hoef je dus niet apart aan te schaffen.

Het snap-on scheerkop systeem is speciaal ontwikkeld om snel en makkelijk te wisselen tussen verschillen maten scheerkoppen. Dus heb jij een tondeuse met een snap-on systeem dan kun je wisselen van scheerkoppen van merken zoals bv geisha, artero en andis.

De Skiptooth scheerkoppen passen op alle professionele tondeuses van Oster, Andis, Moser en sommige wahl modellen.

De uitzondering is de Aesculap, deze hondentondeuses zijn populair bij de trimsalons. De Aesculap Favorita scheerkoppen zijn uniek en worden alleen door Aesculap gemaakt.