Het kopen van uw eerste puppy kan een hele klus zijn, internetfraude neemt toe, daarom hebben we ook enkele tips opgenomen om uzelf te beschermen wanneer u online koopt. Bewapen uzelf met informatie en koop met vertrouwen!
Hoe u uzelf kunt beschermen als u online koopt:
- Controleer of uit het profiel van de verkoper blijkt dat zijn e-mailadres en/of website logisch is. Wees heel voorzichtig bij aankoop via bijvoorbeeld Marktplaats, hier zitten helaas veel malafide aanbieders.
Hier geldt helaas maar al te vaak dat goedkoop uiteindelijk weer duurkoop is, uitzonderingen daar gelaten. - E-mail mag niet de enige vorm van contact zijn met een fokker/verkoper . Zodra u uw eerste vragen heeft beantwoord gekregen en het gevoel heeft dat u verder wilt gaan met de aanschaf van een puppy, vraagt u om een telefoonnummer om met de fokker te praten. Als ze weigeren een telefoonnummer te geven of als ze beweren dat hun telefoon buiten gebruik is, stop dan met de koop.
- Sta erop de fokker persoonlijk te ontmoeten of via een gratis videochat-app, zoals Zoom, FaceTime, Skype of Google meet. Als de fokker niet bereid is om elkaar te ontmoeten of een videogesprek te voeren zodat je de fokker en de puppy kunt zien, samen met de levensomstandigheden van de puppy, stop dan met de koop.
- Onderzoek de fokker online. Houd sociale media in de gaten en zoek naar meer informatie over de fokker via zoekmachines als Google.
- Volg je instincten. Als u een ongemakkelijk gevoel heeft, doe dan geen zaken met deze persoon. Er zijn nog genoeg andere opties!
- Voer geen betalingen vooraf uit middels een geldoverboekingen, zodra deze betaling uw handen verlaat, is er geen verhaal meer over terugvordering of terugbetaling.
- Als u eenmaal heeft vastgesteld dat de door u gekozen fokker de puppy heeft die u wilt, zorg er dan voor dat u een duidelijk omschreven contract heeft voordat u de hond aanschaft . In het contract moet specifiek worden vermeld welke hond u krijgt, welke registratie u eventueel krijgt, en binnen welke termijn de registratiepapieren moeten worden ontvangen, welk type gezondheidsgarantie er bij de hond wordt geleverd en wat de procedure voor terugbetaling en vergoeding is. /of terugbrengen als de hond ziek is, enz. In de meeste contracten staat dat u de pup binnen een bepaald tijdsbestek door een dierenarts moet laten zien. Een duidelijk omschreven en ondertekend contract beschermt zowel de koper als de fokker en voorkomt eventuele problemen die kunnen voortvloeien uit miscommunicatie. Een gerenommeerde fokker moet een contract hebben waarin deze voorwaarden zijn vastgelegd.
- U moet altijd een betalingsbewijs krijgen waaruit blijkt dat u voor de puppy heeft betaald .
- Als u of de fokker een overeenkomst maakt die niet in het contract is opgenomen, zorg er dan voor dat u deze schriftelijk (bijvoorbeeld in een e-mail) krijgt.
- Bewaar een kopie van het contract voor uw administratie.
Vragen die u kunt stellen bij het kiezen van een puppy:
- Wat voor levensstijl heeft dit ras nodig?
- Over welke persoonlijkheidskenmerken moet ik geïnformeerd worden?
- Welke verzorgingseisen zijn er bij dit ras?
- Welk type beweging heeft dit ras nodig?
- Zijn er veel voorkomende gezondheidsproblemen die verband houden met dit ras?
- Kan ik de moeder en vader van de puppy ontmoeten?
- Als een van de ouders niet beschikbaar is, heeft de fokker dan foto’s van de ouder beschikbaar?
- Mag ik zien/bezoeken waar de pups worden grootgebracht?
- Hoeveel nestjes heb je per jaar?
- Wat gebeurt er met uw gepensioneerde fokhonden?
- Hoeveel verschillende rassen fok je?
- Wat is de gemiddelde levensduur van de honden?
- Wat voor soort voer geeft u uw honden?
- Op welke leeftijd kan de pup naar zijn nieuwe huis?
- Welk immunisatieprotocol volgt u voor uw fokhonden en uw puppy’s?
- Hebben de puppy’s enige vorm van socialisatie ondergaan voordat ze naar hun nieuwe huis worden gestuurd?
- Hebben de pups enige vorm van training gehad voordat ze naar hun nieuwe huis worden gestuurd?
- Bent u aangesloten bij een fokkersvereniging? Waarom of waarom niet?
- Heeft u referenties?
- Welke garanties biedt u uw puppy’s?
- Heeft u sterilisatie-/castratiecontracten nodig voor uw puppy’s?
- Als ik om welke reden dan ook de puppy niet kan houden, wat is dan uw beleid?
De meeste fokkers beantwoorden graag vragen over de aankoop van een van hun puppy’s en zullen net zo bezorgd zijn over het type persoon/huishouden waaraan ze een van hun puppy’s vrijgeven. Onthoud: het is aan zowel de koper als de fokker om zich op hun gemak te voelen en ervoor te zorgen dat de puppy op de juiste manier wordt en zal worden behandeld.
Als u het gevoel heeft dat een fokker zich niet aan het contract heeft gehouden, heeft u altijd het recht juridische stappen tegen hem of haar te ondernemen.