Webwinkel Keurmerk

Onderhoud tondeusescheerkoppen

Voor het eerste gebruik, test de scheerkop!

Voordat je de tondeuse voor het eerst gaat gebruiken is het belangrijk de scheerkop de controleren. Je haalt de scheerkop van de tondeuse en kijkt of het mesje soepel heen en weer beweegt. Het kan zijn dat dit niet gemakkelijk gaat, dan is de olie van de scheerkop waarschijnlijk ingedroogd.

Dit kan komen door warmte, de olie is opgedroogd. Ook kan het zijn dat de tondeuse al even bij de fabrikant in voorraad heeft gelegen. 

U kunt het best het scheerkopje even ontvetten met ammoniak, wasbenzine, terpentine of met keuken ontvetter. Na het ontvetten doet u olie tussen het mesje en uw tondeuse is klaar voor gebruik.

U hoeft de scheerkop voor het ontvetten en schoonmaken niet uit elkaar te schroeven. U kunt het mesje heen en weer schuiven voor het schoonmaken.

Tijdens het scheren is het ook belangrijk te blijven oliën

De tondeuse wordt warm tijdens het scheren. Dat komt omdat de scheerkoppen van metaal zijn en de hoge snelheid van de tondeuse. Als je te weinig olie gebruikt wordt de scheerkop warm en gaan de mesjes moeilijker heen en weer.  

Om de vijf minuten een paar druppels olie op de smeerpunten is geen overbodige luxe en zorgt er voor dat het scheren makkelijk blijft gaan en de messen langer scherp blijven.

De scheerbladen zijn van metaal. Door de hoge snelheden van de hondentondeuse en de druk op de messen ontstaat er wrijving en warmte. Zonder olie gaat het wrijven te moeilijk en worden de messen snel warm en zetten ze uit waardoor de druk op de messen nog groter wordt met als resultaat dat ze zeer snel bot raken en de machine overbelast raakt.

Koelen van de scheerkoppen.

Wees je bewust van de hitte van de scheerkop. Moderne tondeuses en scheermachines zijn zeer krachtig en draaien op volle toeren. Die snelheid creëert wrijving van de twee scheerbladen, waardoor het metalen gedeelte van de scheerkop heet wordt. 

Als de koppen te heet worden kun je de hond brandwonden bezorgen. Dat wil toch geen enkele trimmer!

Controleer dus regelmatig of je scheerkop niet te warm wordt. Keramische messen worden lang niet zo heet als ijzeren messen.

Ben je heel vaak aan het scheren of trimmen? Dan is het handig om meerdere scheerkoppen te hebben, zodat je ze kunt verwisselen als deze te heet worden. 

Spuit geen koelvloeistof op de scheerkoppen als deze nog op de tondeuse zit. Haal de kop van de tondeuse af en breng de koelspray aan aan de voorkant van het mes, niet op de snijvlakken. Wil je de scheerkop koelen op de tondeuse, wat uiteraard ook kan, dan is het verstandig de tondeuse op zijn kop te houden, zodat de koelvloeistof niet in de tondeuse loopt.

Na gebruik oliën

 Als je de scheerkoppen na gebruik goed reinigt, droogt en oliet, zullen ze veel langer meegaan en minder snel roesten. Zorg dat je scheerkop droog is als je deze in een opbergdoos opruimt, sluit de doos nooit helemaal af. Als je dat wel doet en de scheerkop is nog vochtig, dan gaat de kop roesten.