Webwinkel Keurmerk

Is het te veel eten geven aan je huisdieren schadelijk?

Heeft u een hongerig huisdier waar u geen nee tegen kunt zeggen? Die puppy-hondenogen of zachte miauwen waardoor u uw huisdier moet verwennen, misschien wel een beetje te veel? We kijken naar het overmatig toegeven en de schade die dit voor uw trouwe viervoeter kan veroorzaken.

Verwende huisdieren

Het is niet ongebruikelijk dat veel eigenaren van gezelschapsdieren hun geliefde gezelschapsdieren te veel eten geven. Van het aanbieden van extra hapjes tot een aantal smakelijke restjes van het avondeten: overmatige verwennerij met huisdieren wordt om verschillende redenen een probleem.

Interessant genoeg hebben sommige huisdierverzekeraars tijdens de Covid-periode een duizelingwekkende toename van 112% in maag-darmproblemen opgemerkt . Sommige deskundigen suggereren dat dit een directe oorzaak zou kunnen zijn van het feit dat nietsvermoedende baasjes hun dieren te veel menselijk voedsel aanbieden, wat kan leiden tot ziekte en maagklachten. Hoewel het behandelen van onze huisdieren diepgeworteld is in de band tussen mens en gezelschapsdier, moeten baasjes van gezelschapsdieren begrijpen wat de voedingsbehoeften van hun huisdier is en tegelijkertijd minderen, of liever stoppen, met het voedsel dat huisdieren niet mogen eten.

Een ander groot probleem is obesitas. Zoals veel mensen ontdekten tijdens lockdown-periodes – toen de deuren gesloten waren voor entertainment, uit eten gaan en gezelligheid, leken veel van onze tailles groter te worden! Dit geldt ook voor onze huisdieren. Omdat obesitas een van de grootste problemen is waarmee onze huisdieren worden geconfronteerd, waarschuwen veel dierenartsen voor de langetermijneffecten die gewichtstoename kan hebben.

Een huisdier met overgewicht is geen gezond huisdier. Obesitas kan ervoor zorgen dat uw huisdier vatbaarder is voor een reeks problemen, waaronder:

 • Diabetes
 • Artrose
 • ACL-problemen
 • Hart- en vaatziekte
 • Kanker
 • Ziekte die organen aantast
 • Kortere levensduur
 • Beperkte kwaliteit van leven
 • Gezamenlijke problemen  
 • Extra belasting van organen 

Obesitas brengt ook direct de kwaliteit van leven van uw huisdier in gevaar, doordat het de fysieke activiteit en het algehele welzijn ervan beperkt. Fitte actieve huisdieren, die niet tegen overgewicht vechten, leven maximaal, en bovendien moedigen ze hun tweebenige huisdierouders aan om ook op pad te gaan.

Helaas lijkt zwaarlijvigheid voor onze kattenvrienden een grappig iets te zijn op sociale media – beelden van katten met overgewicht die in de zon liggen te zonnebaden of wiebelen als ze de trap op rennen, zijn een enorme bron van vermaak. Katten met overgewicht kunnen vanwege hun grote omvang aan veel medische aandoeningen lijden en hebben ook een veel kortere levensduur dan hun slankere broers en zussen. Dus als u denkt dat uw kat te zwaar is kunt u het beste met uw huisdier naar de dierenarts gaan en hun gewichtsprobleem aanpakken. Ze zullen u zeker dankbaar zijn als ze ouder zijn. 

Dieet en lichaamsbeweging

Net als bij mensen draait het allemaal om het dieet en de hoeveelheid beweging die u uw huisdieren biedt. Voor alle gezelschapsdieren die een compleet dieet volgen (brokken en natvoer) is het belangrijk om de voedingsinstructies van de fabrikant te volgen en te voorkomen dat u uw huisdier van uw bord voert. Veel door mensen ontworpen voedsel kan grote problemen veroorzaken bij onze huisdieren, vooral voedsel dat een hoog vetgehalte bevat, zoals boter, vettig voedsel en vleesresten. Overmatig gebruik van dit soort voedsel, vooral bij honden, kan snel tot pancreatitis leiden.

Het wordt aanbevolen om uw huisdier alleen lekkernijen te geven die speciaal zijn ontworpen voor katten en honden, of zelfs onderzoek te doen om uw eigen huisdierveilige lekkernijen te maken. Zorg ervoor dat u deze hoeveelheid uit de dagelijkse voedselinname van uw huisdier haalt, zodat u uw hond of kattenvriend niet te veel voedt. 

Bewegen is ook belangrijk, maar het is essentieel om langzaam te gaan om blessures te voorkomen. Als uw hond al een tijdje geen goede wandeling heeft gemaakt, wordt het niet aangeraden om 10 km een ​​blokje om te rennen. Begin langzaam en verhoog geleidelijk de afstand en snelheid. Overweeg voor katten om interactief speelgoed aan te schaffen en moedig ze aan om te spelen.

Bij zowel katten als honden moet lichaamsbeweging altijd op het koelere deel van de dag worden gedaan en vóór een maaltijd, niet erna. 

Enkele tips

 • Laat uw hond werken voor zijn eten, overweeg om snoepballen en puzzelspelletjes te gebruiken of een deel van zijn dagelijkse voedselinname over het gazon te gooien, zodat hij dit moet opsnuiven.
 • Als je een snelle eter hebt, overweeg dan om een ​​speciaal ontworpen voerbak te gebruiken om hem af te remmen, of stop een grote bal (tennisballen werken prima voor honden) in de voerbak als hij eet.
 • Als uw hond een hekel heeft aan de dagelijkse wandeling, varieer dan. Denk na over een nieuwe route of maak de wandeling in de tegenovergestelde richting.
 • Spelen en trainen is een geweldige manier om uw huisdier in beweging te krijgen en enthousiast te houden om fit te worden. Leer uw huisdier een nieuw trucje, er is keuze genoeg en het is slechts één klik verwijderd.
 • Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw huisdier, dient u een dierenarts te raadplegen. Zij kunnen u helpen uw huisdier in de juiste gewichtszone te krijgen voor zijn ras, grootte en leeftijd.