Geplaatst op Geef een reactie

Hond mee op wintersport?

sneeuw canada

Is je hond meenemen op wintersport eigenlijk wel een goed idee? Dat hangt van de hond zelf af. Een oudere hond of een klein schoothondje die het liefst de hele dag bij de kachel liggen, doe je misschien helemaal geen plezier met een reis naar de wintersport. Daarentegen zijn veel honden net kleine kinderen. Een nieuwe omgeving met nieuwe geuren, spelen in de sneeuw, ze vinden het fantastisch.

Kiki en Cody

Tips voor de poten/voetzooltjes

Hondenvoeten hebben het in de winter zwaarder te verduren. Het zoute ijs of sneeuw dat smelt tussen de kussentjes vormt een goede bron van bacteriën. Het is dan ook heel belangrijk de voeten van je hond goed af te drogen en besteed daarbij extra aandacht bij het afdrogen tussen de tenen.

Het uitknippen van de poten is belangrijk. De haren tussen de kussentjes houdt de voeten vochtig en zorgt ervoor dat er een lucht bij kan komen. Als je de haren wegknipt worden de voeten makkelijker droog. Dit geldt zeker bij langharige rassen. Om de haren weg te knippen til je de poot op en spreid de tenen met je vingers. Met een schaar met stompe uiteinden knip je het haar weg.

De poten van de hond kunnen redelijk veel hebben. Op een bepaald punt is echter de grens, wanneer deze wordt overschreden kunnen de poten schade oplopen. Let op dat er geen ijsklonten ontstaan tussen de tenen van je hond. Dit is allemaal erg pijnlijk voor de hond, vandaar dat een goede pootverzorging belangrijk is.

Let er op dat er geen ijsklonten ontstaan tussen de tenen van je hond of dat er ijspegels aan de haren van z’n vacht gaan hangen. Er zijn zelfs speciale schoentjes om z’n voetzolen te beschermen.

Tips voor de vacht

Van de kou hebben ze doorgaans geen last. Daar zorgt hun wintervacht wel voor. Maar heeft jouw viervoeter een dunne vacht, dan kun je hem ook een dekje of jasje aandoen. Het is immers belangrijk dat je hond op wintersport niet afkoelt. Vooral z’n buik moet je goed beschermen, dus laat je hond na een winterwandeling niet te lang in de sneeuw liggen.

 

Mocht je van je wintersportbestemming nog een een stukje moeten rijden in de auto, dan kun je de hond een chillcoat aandoen. De hond koelt niet te snel af en voelt zich door de geweldige pasvorm van de badjas heel comfortabel. Of als je na de wandeling bij de plaats van bestemming aankomt en de hond na het afdrogen nog niet helemaal droog is, is de chillcoat ook een aanrader.

En net als mensen kunnen ook honden last krijgen van rode oren van de kou. Droog ze goed af, anders bestaat de kans op oorontsteking. Thuis kunt u de oren behandelen met oorpoeder en de overtollige haren verwijderen.

Austyn

 

 

Kiki en Cody

Foto’s en tips heb ik gekregen van Dagmar Schets-Pitha, baasje van Kiki en Cody en van mijn nicht Denise Juckers, die in Canada woont met Austyn en dus veel meer sneeuw gewend is als ons.

Tot slot geniet lekker van de wintersport!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *