Webwinkel Keurmerk

Hoe moet ik overstappen?

Overstappen naar ander voer?

Of van een geperste brok overstappen naar een krokante brok?

Waarom zou je overstappen op ander voer?

Als je hond zijn huidige voer lekker vindt en het over het algemeen goed doet op het voer dat, zul je niet snel overwegen om naar ander hondenvoer over te stappen. Logisch!

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je beter niet naar andere voeding overstapt, vooral wanneer alles naar wens is. Je hond kan zelfs erg veel last van de maag of darmen krijgen door te wisselen van voer.

Waarom zou je dan toch kiezen voor ander voer? 

 1. je puppy wordt volwassen
 2. je hond wordt ouder
 3. kiezen andere ingrediënten; het is goed te kijken wat er allemaal in het voer van jouw hond zit, vaak zitten er geur-, kleur- smaakstoffen en conserveringsmiddelen in. Dit kan een reden zijn om om over te stappen op gezonder voer.
 4. je hond krijgt gezondheidsproblemen
 5. je hond is allergisch
 6. overstappen van een krokante naar een geperste brok
 7. overstappen van brokken naar vers vlees
 8. overstappen van vlees naar brokken
 9. je gaat meer sporten (actiever worden) met je hond
 10. de prijs

Darmflora

Belangrijk!
Voordat je overstapt op ander voer is het belangrijk dat je weet hoe het met de darmflora van jouw hond gesteld is en of je krokante of geperste brokken voert

De darmflora van je hond heeft tijd nodig om te wennen aan de samenstelling van nieuwe voeding. Daarom is ons advies niet van de een op de andere dag volledig wisselen. Het is belangrijk dat het overgaan op ander voer langzaam en stap voor stap gebeurt.

Belangrijk hierbij is dat de toestand van de darmflora bepalend is. Maar wat is een darmflora?

Darmflora is een verzamelnaam voor alle soorten (wel triljoenen) bacteriën in de darmen en maag. In de darmflora komen schadelijke en nuttige bacteriën voor. Als de darmflora gezond is zijn deze met elkaar in evenwicht.

Een gezonde darmflora is het beste wapen tegen infecties, ziektes en andere lichamelijke klachten.

Hoe weet je of de darmflora van jouw hond gezond is?

Als je hond goede, donkere, stevige ontlasting heeft, is de darmflora waarschijnlijk gezond.

Wat is het verschil tussen krokant en geperst?

Er zijn twee duidelijk verschillende soorten brok op de markt, namelijk geperst en krokant en deze hebben verschillende verteringseigenschappen voor de hond.

De meest voorkomende brok is de geëxtrudeerde (=geëxpaneerd) brok. Deze krokante brok is niet eenvoudig te breken. De grondstoffen worden onder druk bij hoge temperaturen (boven 100 graden) gebakken, hierdoor wordt de brok luchtiger. Krokante brokken zuigen zich vol met maagsap en vallen dan uit elkaar in de maag.

Een geperste brok, de naam zegt het al, zijn brokken waarin alle voedingsstoffen en ingrediënten zijn samengeperst. Daardoor zit er geen lucht in de brok. De grondstoffen worden bij maximaal 75 graden samengeperst (koud persen wordt dit ook wel genoemd). De brok wordt compacter. Geperste brokken lossen langzaam op in de maag.

Twijfel u of u een geperste of krokante brok voert?

Dit is eenvoudig te testen. Leg een handje brokken in een glas water. Zuigen de brokken zich vol en blijven ze drijven (=hoog in de maag), dan is de brok krokant. Wanneer  de brokken langzaam oplossen en naar de bodem zakken  (=laag in de maag), dan is het een geperste brok. 

Overstappen van krokant naar krokant

Met het overstappen van de ene krokante brok naar een andere krokante brok, kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt.

De eerste en tweede dag neem je 75% van het oude voer en 25% van het nieuwe voer.

Op dag drie en vier doe je 50%/50%

Op dag vijf en zes doe je 25% oud voer en 75% nieuw voer

Op dag zeven geef je voor het eerst 100% nieuw voer.

In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.

Overstappen van krokant naar geperste brok

Wij adviseren dit in één keer te doen, dus zonder te mengen. Als je krokante en geperste brokken gaan mengen dan is de kans groot dat je hond maag- en darmproblemen krijgt.

Dat komt omdat een geperste brok de lever minder belast, het is mogelijk dat de lever gaat “opschonen”: oftewel ontgiften. In een enkel geval kunnen eventueel aanwezige klachten tijdelijk verergeren. Mogelijk drinkt uw hond meer dan normaal, verhaart uw hond meer of is de ontlasting tijdelijk meer of dunner. Dit is van tijdelijke aard en is niet ernstig. Na dit proces is het spijsverteringsgestel van uw hond gezonder en sterker en uw hond krijgt een betere weerstand en gezonde vacht. De ontlasting wordt minder en compacter. 

Ons advies
De meeste honden hebben een gevoelige maag en zijn gewent aan de krokante brok, dus een andere vertering. Geef je hond gedurende een aantal dagen vers vlees (ongeveer een week) zodat de darmflora zich kan herstellen en de overstap op de andere brok makkelijker zal verlopen.

Als je hond voor het eerst vers vlees krijgt, raden wij aan het vlees de eerste 2 tot 3 dagen onder te dompelen in kokend water. U laat het verse vlees ontdooien op kamertemperatuur en voordat u het geeft aan uw hond dompelt u het even in een vergiet in net gekookt heet water. Op deze manier is het hele rauwe eraf. Laat het even afkoelen voordat u het aan de hond geeft!

Vers vlees mag u nooit in de magnetron ontdooien, omdat microgolven alle goede bacteriën van het versvlees vernietigen. 

Overstappen op Farm Food

Meest gangbare methode

Als u wilt overstappen op de geperste brokken van Farm Food is de meest gangbare methode je hond tenminste 10 tot 14 dagen achter elkaar alleen maar Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet (diepvriesvoer waar voldoende vuile pens in zit, voor een gezonde darmflora) te geven. Wij hebben dit niet standaard in ons assortiment, maar kunnen het wel voor u bestellen.

Na deze 10 tot 14 dagen vers vlees kunt u langzaam overstappen op de Farm Food brokken door steeds minder vers vlees te geven en steeds meer brokken (50 gram brokken komt overeen met 100 gram vers vlees).

Of u kiest voor de “pensionmethode”

Deze methode word veel gebruikt in hondenpensions waar men de pensiongasten Farm Food HE te eten geeft. Deze methode kunt ook u toepassen wanneer uw hond een goede, donkere, stevige ontlasting heeft. De 1e dag geeft u een kwart (25%) van de hoeveelheid Farm Food HE die uw hond normaal per dag zou mogen hebben. Verder geeft u er niets bij, behalve een gezonde kluif zoals Farm Food Rawhide® of Farm Food Antlers®. De 2e dag geeft u de helft (50%) van de normale hoeveelheid Farm Food HE. De 3e dag geeft u een driekwart (75%). En de 4e dag geeft u de volledige hoeveelheid Farm Food HE die uw hond per dag volgens de tabel in ons voedingsadvies zou mogen hebben. Door middel van deze methode kan de hondenmaag wennen aan de mindere maagvulling en went de darmflora aan de samenstelling van Farm Food HE.

Voor honden met een heel gevoelige spijsvertering

 • 14 dagen alleen Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet
 • vlees over meerdere maaltijden per dag verdelen (4 maaltijden)
 • bij diarree eerst 2 tot 3 dagen onderdompelen in kokend water
 • na deze 3 dagen geeft u Farm Food Fresh rauw
 • Na de 14 dgen gaat u steeds een beetje meer vers vlees vervangen door de brokken Farm Food HE. U kunt ze gerust mengen.
 • Maak een schema zodat u per dag 50 gram van de dagelijkse hoeveelheid afhaalt en 25 gram brokken toevoegt totdat u helemaal brokken geeft.

Om de darmflora in goede conditie te houden in het verstandig 2 keer per week vers vlees te blijven geven of 2 keer per week vers vlees te mengen met de brokken.

Overstappen van geperst naar geperst

Met het overstappen van de ene geperste brok naar de andere kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt.

De eerste en tweede dag neem je 75% van het oude voer en 25% van het nieuwe voer.

Op dag drie en vier doe je 50%/50%

Op dag vijf en zes doe je 25% oud voer en 75% nieuw voer 

Op dag zeven geef je voor het eerst 100% nieuw voer.

In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.

Overstappen van geperst naar krokant

Wij adviseren dit in één keer te doen en raden ten zeerste af dit te mengen.

Heeft je hond al een gevoelige maag en wil je niet in een keer overstappen? Dan kun je ook kiezen voor een tussenperiode van zeven dagen met vers vlees. Door een week vers vlees te geven kan de darmflora zich helemaal herstellen waardoor de overstap op de nieuwe brok makkelijker zal verlopen.

Als je hond voor het eerst vers vlees krijgt, raden wij aan het vlees de eerste 2 tot 3 dagen onder te dompelen in kokend water. U laat het verse vlees ontdooien op kamertemperatuur en voordat u het geeft aan uw hond dompelt u het even in een vergiet in net gekookt heet water. Op deze manier is het hele rauwe eraf. Laat het even afkoelen voordat u het aan de hond geeft!

Vers vlees mag u nooit in de magnetron ontdooien, omdat microgolven alle goede bacteriën van het versvlees vernietigen. 

Overstappen van vers vlees naar brokken

Met het overstappen van vers vlees voeding naar een krokante of geperste brok is het beste is het beste om in één keer over te stappen en voeding niet te mengen.

LET OP: raadpleeg te allen tijde een dierenarts bij twijfel over de gezondheid van uw hond!

Boss&Dog heeft gezond kwaliteitsvoer in het assortiment. Wilt u advies over de brokken of advies over hoe u het beste kunt overstappen, neem dan contact met ons op.