Webwinkel Keurmerk

Hoe moet ik overstappen?

Overstappen naar een brokvoeding?

Of van een geperste brok overstappen naar een krokante brok?

Wat is het verschil tussen krokant en geperst?

Er zijn twee duidelijk verschillende soorten brok op de markt, namelijk geperst en krokant en deze hebben verschillende verteringseigenschappen voor de hond.

De meest voorkomende brok is de geëxtrudeerde (=geëxpaneerd) brok. Deze krokante brok is niet eenvoudig te breken. De hond moet ook kauwen op de brokken en de brokken blijven doorgaans niet plakken aan de tanden. 

Een geperste brok, de naam zegt het al, zijn brokken waarin alle voedingsstoffen en ingrediënten zijn samengeperst. Daardoor zit er geen lucht in de brok.

Twijfel u of u een geperste of krokante brok voert?

Dit is eenvoudig te testen. Leg een handje brokken in een glas water. Zuigen de brokken zich vol en blijven ze drijven (=hoog in de maag), dan is de brok krokant. Wanneer  de brokken langzaam oplossen en naar de bodem zakken  (=laag in de maag), dan betreft het een geperste brok. 

Overstappen van krokant naar krokant

Met het overstappen van de ene krokante brok naar een andere krokante brok, kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt. De eerste en tweede dag neem je 75% van het oude voer en 25% van het nieuwe voer. Op dag drie en vier doe je 50%/50%, op dag vijf en zes doe je 25% oud voer en 75% nieuw voer en op dag zeven geef je voor het eerst 100% nieuw voer. In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.

Overstappen van krokant naar geperste brok

Wij adviseren dit in één keer te doen, dus zonder te mengen. Als je krokante en geperste brokken gaan mengen dan is de kans groot dat je hond maag- en darmproblemen krijgt.

Dat komt omdat een geperste brok de lever minder belast, het is mogelijk dat de lever gaat “opschonen”: oftewel ontgiften. In een enkel geval kunnen eventueel aanwezige klachten tijdelijk verergeren. Mogelijk drinkt uw hond meer dan normaal, verhaart uw hond meer of is de ontlasting tijdelijk meer of dunner. Dit is van tijdelijke aard en is niet ernstig. Na dit proces is het spijsverteringsgestel van uw hond gezonder en sterker en uw hond krijgt een betere weerstand en gezonde vacht. De ontlasting wordt minder en compacter. 

Heeft je hond al een gevoelige maag en wil je niet in een keer overstappen? Dan kun je ook kiezen voor een tussenperiode van zeven dagen met vers vlees. Door een week vers vlees te geven kan de darmflora zich helemaal herstellen waardoor de overstap op de nieuwe brok makkelijker zal verlopen. Als je hond voor het eerst vers vlees krijgt, raden wij aan het vlees de eerste twee dagen even licht aan te koken, zodat het spijsverteringsstelsel aan deze nieuwe voeding kan wennen. Daarna kun je het vlees ontdooid rauw op kamertemperatuur geven.

Overstappen van geperst naar geperst

Met het overstappen van de ene geperste brok naar de andere kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt. De eerste en tweede dag neem je 75% van het oude voer en 25% van het nieuwe voer. Op dag drie en vier doe je 50%/50%, op dag vijf en zes doe je 25% oud voer en 75% nieuw voer en op dag zeven geef je voor het eerst 100% nieuw voer. In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.

Overstappen van geperst naar krokant

Wij adviseren dit in één keer te doen, dus zonder te mengen.

Heeft je hond al een gevoelige maag en wil je niet in een keer overstappen? Dan kun je ook kiezen voor een tussenperiode van zeven dagen met vers vlees. Door een week vers vlees te geven kan de darmflora zich helemaal herstellen waardoor de overstap op de nieuwe brok makkelijker zal verlopen. Als je hond voor het eerst vers vlees krijgt, raden wij aan het vlees de eerste twee dagen even licht aan te koken, zodat het spijsverteringsstelsel aan deze nieuwe voeding kan wennen. Daarna kun je het vlees ontdooid rauw op kamertemperatuur geven.

Overstappen van vers vlees naar brokken

Met het overstappen van vers vlees voeding naar een krokante of geperste brok is het beste is het beste om in één keer over te stappen en voeding niet te mengen.

LET OP: raadpleeg te allen tijde een dierenarts bij twijfel over de gezondheid van uw hond!

Wilt u goed, gezond kwaliteitsvoer, dat bestaat uit één dierlijk eiwit, kies dan voor de geperste brokken van Healthy Dog of de krokante brokken van Nature Dog Food.

Healthy Dog is een superpremium geperste honden voeding, die volledig tarwegluten en gluten en granen vrij is. Healthy Dog gebruikt geen ingrediënten waarvan bekend is dat zij vaak allergieën  veroorzaken bij honden, zoals (tarwe) gluten of gemengde vlees eiwitten, dit draagt bij aan een gezonde vertering en een optimale darmflora.

Nature Dog Food: natuurlijk, hypoallergeen & graanvrij hondenvoer op basis van sléchts 1 dierlijk eiwit (single animal protein/ monoproteïne). Zeer smaakvolle hondenbrokken voor volwassen honden met een hoog vleesgehalte van 50%. Uiteraard zonder kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen en door de uitgekiende samenstelling een compleet voeder voor uw hond.

healthy dog alle varianten, honden voeding, voeding voor honden, natuurlijk geperste hondenvoeding, granen vrij, gluten vrij, met zalmolie, boss and dog