Webwinkel Keurmerk

Hitteberoerte bij honden

Hitteberoerte bij honden: een gewaarschuwd mens...

(Mocht je het te warm vinden om dit hele stuk te lezen, onthou dan maar gewoon dat ik van mening ben dat je met deze temperaturen geen dingen gaat ondernemen met je hond. Gewoon even niet. Niks. Het is van vroeg tot laat warm, er is voortdurend zon en jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw hond. Wees verstandig, ook al zijn er mensen die zeggen dat het best kan. Laat je niet verleiden!

Dus, hoe leuk bedoeld ook: geen lange wandelingen, niet fietsen, niet gezellig samen naar de winkel, geen sport en spel en niet op het water. Voor jezelf vast erg leuke bezigheden, voor de hond soms levensgevaarlijk..)

En door.

Het is een actueel onderwerp; de hitte en wat dat betekent voor onze (huis)dieren. In dit geval de hond. Ik hoor het keer op keer voorbij komen: ‘we gaan lekker naar het water’ of ‘ik wandel ‘s avonds als het koeler is’.

Ook een bijzondere is ‘mijn hond weet heel goed hoe ver hij kan gaan’.

Laat ik voorop stellen dat de bedoelingen bij de meeste mensen gewoon goed zijn (uitzonderingen daargelaten) en dat iedereen het beste wil voor zijn of haar hond.

Toch wil ik graag uitleggen wat een hitte-beroerte (hittestress) is, hoe het ontstaat en wat we kunnen doen wanneer dit gebeurt bij jouw hond of een hond in jouw omgeving.

WAT IS EEN HITTE-BEROERTE?

Hitte-beroerte ontstaat wanneer de hond de mogelijkheid verliest om op natuurlijke wijze zijn warmte kwijt te raken. Honden kunnen niet over het hele lichaam zweten zoals wij mensen, dit is alleen mogelijk door hijgen en via de voetzolen. Wanneer honden verhit raken en dit niet snel genoeg kwijt kunnen dan kan een hitte-beroerte ontstaan.

De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38-39 graden. Kan een hond zijn warmte niet kwijt en stijgt de temperatuur dan kan al snel een temperatuur bereikt worden van 40.5 graad en op dat moment beginnen er processen in het lichaam op gang te komen die ervoor zorgen dat de hond symptomen gaat ontwikkelen van een hitte-beroerte. Stijgt de temperatuur nog verder dan kan er onomkeerbare schade aan nieren, lever, spijsverteringsstelsel, hart en hersenen optreden.

Om erachter te komen of jouw hond het gewoon warm heeft of dat er sprake is van een hitte-beroerte, is het goed om de symptomen te kennen:

 • heel erg hijgen
 • hyperventilatie
 • overmatig kwijlen
 • droog tandvlees wat bleek kan worden
 • hele snelle en/of onregelmatige hartslag
 • verslapt, verward, afwezig
 • overgeven, diarree, bloed uit de anus

Wanneer dit voort duurt, kan de ademhaling afnemen of zelfs stoppen en dit kan leiden tot toevallen of coma.

WAT TE DOEN BIJ SYMPTOMEN VAN HITTE-BEROERTE?

Ga direct uit de zon; zoek een schaduwrijke en frisse plek

 • Breng koel (geen koud) water aan op de binnenkant van de dijen en ter hoogte van de maag. Daar waar zich zo veel mogelijk oppervlakkige en grote bloedvaten bevinden. Breng ook water aan op de voetzolen.
 • Gebruik gewoon water uit de kraan. Dompel de hond nooit onder in een poel, vijver of open water omdat dit voor te snelle afkoeling kan zorgen met een hartstilstand of te verre verwijding van de bloedvaten tot gevolg.
 • Gebruik koel, maar zeker geen ijskoud water. Dit heeft het zelfde effect als koud water op een brandwond. Het lijkt beter, maar wordt daarna alleen maar erger. Het effect is tegengesteld omdat door de kou de bloedvaten samen knijpen, het bloed nog minder goed kan stromen en het herstelproces daardoor vertraagt wordt.
 • Bedek de hond niet. Het is de bedoeling dat het water wat wordt gebruikt ook weer kan verdampen. Kan dit niet, omdat de hond bedekt is, dan krijg je een sauna-effect. Hetzelfde geldt voor de plek om de hond te behandelen; doe dit niet in een dichte kennel of achterin een auto. Er moet voldoende frisse luchtcirculatie zijn om het verdampingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.
 • Als je merkt dat het koelen helpt en de hond weer wat alerter wordt, dan mag je hem gerust iets aansporen om een beetje te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom weer goed op gang komt. Uiteraard heel voorzichtig.
 • Laat de hond kleine beetje drinken, geen hele bak tegelijk. Koelen is het belangrijkste, het aanvullen van vocht komt daarna. Gebruik ook hiervoor geen heel koud water om te voorkomen dat de hond gaat overgeven.
 • Als de lichaamstemperatuur weer gaat dalen, dan verminder je het koelen en gaat zo snel mogelijk naar een dierenarts. Het is de bedoeling dat de temperatuur gelijk langzaam daalt zodra je start met koelen. Gebeurt dit te snel dan kan dit weer onderkoeling tot gevolg hebben.
 • Ook al lijkt het een stuk beter te gaan, zorg toch dat je je hond laat nakijken om te beoordelen of de hitte-beroerte geen gevolgen heeft gehad voor de organen. De effecten van een hitte-beroerte kunnen nog 48-72 uur erna optreden, ook al lijkt je hond weer helemaal zichzelf.

Geschreven door Angel Westerbeek, eigenaresse holistische praktijk