Webwinkel Keurmerk

Gevaren van blauwalg voor huisdieren

Hondenbezitters worden gewaarschuwd voor de gevaren rond blauwalg, aangezien op meerdere stranden in Nederland meldingen zijn ontvangen van blauwalg. Blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren en kunnen een groot probleem zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren.

“Honden houden ervan om af te koelen in wateren zoals rivieren, meren en de zee, vooral op warmere dagen. Maar het kan gevaarlijk zijn voor onze huisdieren om in water te gaan zwemmen als er bacteriën zoals blauwalgen in de buurt zijn.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen is een term die een groep bacteriën beschrijft, genaamd cyanobacteriën. Hoewel algen in de naam voorkomen, zijn het eigenlijk geen algen, maar een verzamelnaam voor een bacterie, omdat het op algen lijkt als het in water samenklontert.

Het kan moeilijk zijn om blauwgalg te zien, tenzij deze zich hebben verzameld. Daarom kan het een risico vormen voor honden. Als je grote plekken blauwalgen ziet, zie je vaak groene vlokken, bruine stippen en groenachtige bundels. Het lijkt vaak op schuim en is te vinden aan de rand van meren of vijvers. Het wordt vaak aangetroffen op plaatsen waar het water niet stroomt en niet vers is, waar veel minder regen valt, waardoor de bacteriën zich kunnen ophopen. Vaak stinkt het ook.

Er kunnen dode vissen zijn in vijvers en meren met een hoge concentratie giftige bacteriën. Laat uw hond niet drinken uit water waar dode dieren in zitten.

Wat zijn de risico's en waarom is het gevaarlijk?

Blauwalgen bevatten uiterst schadelijke gifstoffen die ervoor zorgen dat de lever van een hond niet goed functioneert. Hoewel niet elk type blauwalg gevaarlijk is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn als u in de buurt van water loopt om te voorkomen dat uw hond onwel wordt.

Blootstelling aan blauwalgen is vaak dodelijk, en honden die het wel overleven, kunnen langdurige gezondheidsproblemen krijgen. Sommige soorten blauwalgen kunnen snel fatale gevolgen hebben en kunnen een hond binnen 15 minuten tot een uur na het drinken van verontreinigd water doden.

Tekenen en symptomen van blauwalgenvergiftiging

Als uw hond in het water heeft gezwommen of gepeddeld en hij of zij een van de volgende symptomen begint te vertonen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts en vertel hem of haar dat u zich zorgen maakt over blauwalgen:

 • Aanvallen
 • Braken
 • Diarree
 • Moeilijkheden met ademhalen
 • Zwakheid
 • Bewusteloosheid
 • Verward of gedesoriënteerd
 • Dribbelen

Als u het vroeg genoeg ontdekt, zal uw dierenarts proberen uw hond te laten braken in een poging de gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Er is geen tegengif, maar als er vroeg medisch wordt ingegrepen, geeft dit uw hond de beste overlevingskans.

Helaas veroorzaakt blauwalgenvergiftiging uiteindelijk vaak fataal leverfalen, dus het is belangrijk dat eigenaren waakzaam zijn.

Hoe u uw hond kunt beschermen

 • Houd uw hond uit de buurt van water waarvan u vermoedt dat deze blauwalgen bevatten.
 • Laat uw hond niet zwemmen of spelen in water dat blauwalgen bevat
 • Laat uw hond geen water drinken dat blauwalgen kan bevatten. De wind blaast vaak blauwgroene algen naar de randen van vijvers en meren en hier kunnen hogere concentraties gifstoffen zich ophopen, waar de kans groter is dat uw hond drinkt.
 • Let op waarschuwingsborden en gevarenaanduidingen tijdens hondenwandelingen en volg de gegeven adviezen op.

Als u zich zorgen maakt over uw hond en hij begint tekenen van blauwalgenvergiftiging te vertonen , neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. De effecten van blauwalgen kunnen extreem snel optreden en het is belangrijk dat uw dierenarts tijdig ingrijpt en u kan adviseren voor het beste resultaat.