Een nieuwe puppy in huis halen is zo spannend! Jij en je gezin zetten een grote stap door een nieuw familielid in de roedel te verwelkomen, en jullie zitten al snel op die bekende roze wolk. Helaas is het ook op dit punt dat dingen mis kunnen lopen. Vanaf het allereerste begin is het belangrijk om te beginnen met het trainen en socialiseren van de pup om ernstige problemen te voorkomen die zich in de toekomst zouden kunnen ontwikkelen.
Wanneer je je hond voor het eerst mee naar huis neemt, kan het lijken alsof hij fanatiek zijn nieuwe huis aan het verkennen is: hij rent vrolijk rond en snuffelt in elke kamer, van hoek tot hoek. Maar wat waarschijnlijker is, is dat ze nerveus een enge nieuwe omgeving onderzoeken. Houd er rekening mee dat je puppy heel weinig ervaring heeft buiten zijn oorspronkelijke huis, zijn moeder en zijn broers en zussen. Daarom moet je de hond langzaam laten acclimatiseren.
Ga geleidelijk van kamer naar kamer (te beginnen met de kamer waar hij gaat eten en drinken) en geef het dier voldoende tijd om alle bezienswaardigheden, geuren en gevoelens van de ruimte in zich op te nemen. Zodra ze de tijd hebben gehad om hun nieuwe omgeving grondig te onderzoeken, kun je naar de volgende kamer gaan. Nadat ze de kans hebben gehad om elke centimeter van het huis te verkennen, kunt u ze hun nieuwe tuin, de garage, enz. laten verkennen.
Zodra je pup de omgeving heeft verkend kun je beginnen hem aan elk lid van de familie voor te stellen (eerst de mens natuurlijk). Jullie moeten allemaal een comfortabel plekje zoeken in een kamer (bij voorkeur de woonkamer) en blijven zitten terwijl de hond naar elk gezinslid komt. Het is duidelijk dat iedereen enthousiast is om de schattige kleine puppy te aaien en ermee te spelen, maar door de hond naar jou toe te laten komen in plaats van dat jij de hond verzorgt, wordt het feit versterkt dat zij niet de roedelleider zijn.
Als je nog andere honden hebt, moeten deze introducties ook zorgvuldig gebeuren. In feite zou hun eerste ontmoeting buitenshuis moeten plaatsvinden, bij voorkeur op een neutraal gebied waar geen van beide honden bekend mee is. Hierdoor wordt elk onnodig risico op het ontstaan van territoriumconflicten vermeden. Je kunt het beste met beide dieren een mooie lange wandeling maken op een geheel nieuwe route. Dit geeft de dieren de kans om te socialiseren, en het zal ook hun energie verdrijven, zodat ze zich kunnen concentreren op het leren kennen van elkaar.
Als je gaat wandelen, neem dan een vriend of familielid mee. Als roedelleider loop jij met je huidige hond voorop en loopt je metgezel met de nieuwe puppy achter je aan.
Na een korte tijd (misschien 2-3 blokken) kun je je huidige hond zich terug laten trekken, zodat de twee nieuwe vrienden aan elkaars achterwerk kunnen ruiken. Dit klinkt misschien raar, maar het is een essentieel onderdeel van hun ontluikende vriendschap.
Nadat de beleefdheden zijn uitgewisseld, kun je de wandeling voortzetten en het ritueel 2-3 keer herhalen. Daarna kunnen de twee dieren rustig naast elkaar lopen. Zodra ze bij elkaar op hun gemak lijken en in een ontspannen toestand zijn, kunt u de dieren naar huis brengen. Laat eerst je huidige hond binnenl, zodat hij zich niet bedreigd voelt of zijn ruimte beschermt, en dan de puppy binnenlaten om zich bij zijn nieuwe vriend te voegen.
Het allerbelangrijkste is dat u altijd evenveel liefde en genegenheid moet tonen voor elk dier dat u in huis haalt. Als roedelleiders zijn jij en je gezin de belangrijkste mensen in hun leven, en als de dieren zich gekleineerd voelen, zullen ze waarschijnlijk actie ondernemen door meubels te vernielen. Zorg ervoor dat iedereen voldoende lekkers krijgt en dat alle leden van het gezin op precies dezelfde manier worden behandeld.
Zorg in ieder geval voor voldoende snacks of beloningssnoepjes.
Ook is het belangrijk dat de pup zijn eigen plek heeft, dit kan een bench of mand zijn, net waar jij je prettig bij voelt. Zorg dat zijn eigen plek op een rustige plaats staat en dat als de pup zich daar terug trekt jij en je familie leden de pup dan ook met rust laten. Om de pup op zijn gemak te stellen hebben wij ook knuffels met hartslag en warmte.
Na een dutje zal de pup wakker worden en meestal zijn behoefte moeten doen, zorg dat je dan gelijk met de pup naar buiten gaat. Omdat je het niet altijd direct door hebt zijn trainingsmatten vaak ook handig, wij hebben bij Boss&Dog zelfs ook wasbare trainingsmatten. Na het dutje en het plasje en/of poepje is het tijd om weer even kort met de pup te spelen, wij hebben in ons assortiment leuke puppy speelgoed, neem bijvoorbeeld onze puppy knuffels en puppy Kong.