Webwinkel Keurmerk

Krokant of Geperste brok

Je wilt je hond graag brokken voeren, maar welke brok kies je dan?

Er is enorm veel keus in merken en dan lees je ook nog dat er verschillende soorten brokken bestaan, krokant of geperste brokken….

Hopelijk wordt het duidelijker als je de verschillen weet tussen de soorten brokken.

Wat zijn de verschillen tussen krokante en geperste brokken?

Er zijn twee soorten processen voor het bereiden van de brokken voor jouw trouwe viervoeter:

persen en extruderen

Beide processen maken vrijwel dezelfde hoogwaardige kwaliteit grondstoffen. Het verschil zit hem in het bereidingsproces, waardoor de brok een andere structuur krijgt.
Bij het persen krijg je een compact brokje en bij extruderen een krokant, luchtig brokje.

Geperste brok

Persen

Bij geperste voeding worden de grondstoffen door een vormplaat geperst. Dit gebeurt bij een relatief lage temperatuur, zodat de grondstoffen een minimale belasting ondervinden van de verhitting. Hierdoor krijgen de grondstoffen een minder hoge hittebelasting en blijven van goede kwaliteit. Geperste brokken zijn een geconcentreerde voeding. De voedingsstoffen zijn bij elkaar geperst en er zit geen lucht meer in de brokken. Zo nemen de brokken minder ruimte in en blijft er ook meer ruimte over in de maag. Een voorbeeld van geperste voeding is de voeding van Healthy Dog en Renske.

Eigenschappen

 • Lage maagbelasting doordat ze minder volume hebben in de maag
 • De brokjes vallen in de maag uiteen wat zorgt voor een goede verteerbaarheid en geleidelijke opname van voedingsstoffen.
 • De geperste brokjes hebben een hoge dichtheid aan voedingsstoffen, met kleinere porties toch voldoende voedingsstoffen
 • Nemen minder ruimte in, dit scheelt verpakkingsmateriaal
 • Er worden voor de bereiding voorgegaarde koolhydraatbronnen gebruikt. Hierdoor kunnen honden de voedingsstoffen goed opnemen en benutten.
 • Door de lagere temperatuur van bereiding kan er alleen gebruik gemaakt worden van vleesmeel (geen vers vlees)
 • Bevat over het algemeen meer koolhydraten en minder vlees
 • Doordat ze minder hoge temperaturen hoeven te doorstaan, is er minder oxidatie, en dus minder schadelijke stoffen

Krokante brok

Extruderen

Extruderen gebeurt bij een temperatuur boven de 130 graden Celcius. Zo worden de granen gaar gemaakt en daarmee ontsloten. Onder druk wordt ook vocht toegevoegd. Als het mengsel uit de extruder komt, valt de druk weg. Zo krijgt de brok zijn krokante structuur. Vetten en oliën worden als laatste toegevoegd, dit maakt deze brokken extra smakelijk. Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. Krokante brokken zijn harder dan geperste brokken, zodat honden en katten er goed op moeten kauwen. De brokken van Nature Dog Food zijn bijvoorbeeld krokante brokken.

Eigenschappen

 • Licht verteerbare brokken
 • Krokante brokken zwellen eerst op door het vocht in de maag en vallen daarna pas uit elkaar.
 • Krokante structuur
 • Kan bereid worden met vleesmeel en vers vlees
 • Vetten en oliën worden als laatste toegevoegd. Dit geeft de brokjes extra smaak.
 • Krokante, harde brok waardoor dieren er goed op moeten kauwen. Dit is goed voor de reiniging van de tanden.

Welke brok is nu beter?

Wat is nou beter, een geperste brokvoeding, of een krokante?Het antwoord is: de beste brok bestaat niet.

Er is geen stelregel te geven wanneer een hond geperst of krokant zou moeten eten.

De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral af van je hond. De ene hond heeft de voorkeur voor een geperste brok, de andere heeft liever een krokante brok. Het is niet zo dat de ene brok beter is dan de ander brok. Het is maar net waar jouw dier goed op reageert.

Boss&Dog heeft gekozen voor de volgende merken brokken:

Healthy Dog – geperste brok

Renske- geperste brok

Nature Dog Food-krokante brok

renske_super_premium_adult, graanvrij, hondenvoer, renske, hondenvoer, super premium hondenvoer, brokken hond, hondenbrokken, natuurlijke diervoeding, graanvrij
graanvrij-hondenvoer-zalm-brok, sanavesta, hondenvoer, hondenvoeding, gezonde hondenvoeding, graanvrij, één dierlijk eiwit, hypo allergeen

Healthy Dog
Natuurlijk! Gezonde Hondenbrokken!
Healthy Dog is een hypoallergeen, koud geperst hondenvoer. Healthy Dog gezondende hondenbrokken zijn van premium kwaliteit en volledig tarweglutenvrij en granenvrij! Wat dat betekent? Healthy Dog maakt de beste hondenbrok, om bij te dragen aan een gezonde(re) hond. Dat doen wij met de beste natuurlijke grondstoffen en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen of bewaarmiddelen.

Healthy Dog is geschikt voor iedere hond, van alle rassen vanaf 4 weken. Een gezonde hondenvoeding voor blije viervoeters! En betaalbaar voor baasjes!

Renske
100% natuurlijke voeding voor honden
Renske producten worden met veel liefde en aandacht samengesteld. Altijd met vlees of vis als hoofdingrediënt. Daarnaast bevatten onze producten 100% natuurlijke ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit, zoals kruiden, vitaminen en mineralen. Andere belangrijke ingrediënten in onze voeding zijn omega-3 vetzuren en pre en probiotica voor een gezonde darmflora.

Nature Dog Food
De hondenvoeding van Nature Dog Food is met trots en het oog op de hoogst mogelijk kwaliteit voor je hond gemaakt. Nature Dog Food is ontstaan vanuit de gedachte om honden van alle rassen en groottes een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer te bieden gemaakt met alleen natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. Nature Dog Food is zodoende vrij van kunstmatige conserveringsmiddelen en kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen. Wat wij ook niet toevoegen aan onze voeding is suiker of zout. Dit geldt voor alle producten van Nature Dog Food. Dus een complete hondenvoeding die uitgebalanceerd, smaakvol en zonder kunstmatige toevoegingen met een gerust hart aan de hond kan worden gegeven.