Webwinkel Keurmerk

Een teek verwijderen bij hond of kat, zo doe je dat!

Teken zijn er helaas bijna het hele jaar, al bij temperaturen vanaf 5-10 graden worden ze actief, dus ook in de winter! Teken zitten graag in hoog gras en tussen dode bladeren in bos of duin, maar zeker ook in jouw tuin. Je verwacht het niet, maar veel tekenbeten worden opgelopen in de eigen tuin.

Wanneer heb je grote kans op teken?

Tussen maart en oktober heeft je huisdier de grootste kans op een tekenbeet.

Teken zijn in Nederland actief bij een temperatuur hoger dan 8°C en bij een relatief hoge luchtvochtigheid.
Dit wil zeggen dat er twee echte ‘tekenpieken’ te zien zijn: 
 

  • maart – april – mei  
  • oktober – november  

En waar?

Teken zitten graag in hoog gras, struiken, duinen, beschutte weilanden, parken, maar ook zeker je eigen tuin. Op de website van tekenradar kun je zien waar er de afgelopen week veel tekenbeten voorkwamen. Op de teken-app van het RIVM kan je zien hoe een teek eruit ziet, waar ze gesignaleerd zijn en hoe ze snel te verwijderen.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek, is een achtpotig diertje wat tot de spinachtige behoort. Je ziet ze vaak als je hond of kat gebeten is. Hierom is het altijd verstandig om je hond na een wandeling te controleren op teken, deze loopt dan vaak nog op de vacht rond. Een teek overleeft op het bloed van dieren of mensen, hierom is het ook verstandig jezelf te controleren na een wandeling in de natuur. De teek zal zich vastbijten in de huid van je hond of kat, en zal dan door het opgenomen bloed opzwellen. Als hij klaar is zal de teek zich op de grond laten vallen, je kan dan ook in de woonkamer een “grote knikker” tegen komen.

Waarom moet je een teek verwijderen?

Veel teken zijn drager van een bacterie van het geslacht Borrelia, deze veroorzaakt de ziekte van lyme. Als teken bijten kunnen ze deze bacterie overbrengen. De ziekte van lyme komt bij mensen voor, maar ook bij onze huisdieren. De ziekte kan nare gevolgen hebben, zoals koorts, uitdroging, gewrichtsontsteking en soms zelfs overlijden. Hierom is het belangrijk om teken snel te signaleren en te verwijderen.

Hoe verwijder je een teek?

Zit de teek nog los op de vacht, dan kun je hem gewoon weghalen.
Doe de teek in een glas water waar een paar druppels afwasmiddel inzit, de teek zal naar de bodem zakken en verdrinken. Heeft de teek zich wel vastgebeten? Volg dan volgende stappen:

  1. Houd de haren rondom de teek uit elkaar zodat je de teek goed kan zien
  2. Pak de teek vast met een tekenpincet of tekentang. Zorg dat je de teek goed rond de kop vastpakt, dus het gedeelte wat het dichtst tegen de huid van hond of kat aanligt.
  3. Draai en trek voorzichtig aan de teek, deze zou vanzelf los moeten komen.
  4. Na het verwijderen is het mogelijk dat er een bultje verschijnt, dit is normaal.

Wat moet je nooit doen?

Maak voor het verwijderen van de teek nooit de plek waar de teek zit met alcohol of ander soort ontsmettingsmiddel schoon. Stip de teek ook nooit aan met deze of andere middelen.
De teek zou zijn maaginhoud uit kunnen spugen in het lichaam van je huisdier, met als gevolg een eventuele ziekte van lyme.
Verwijder de teek ook niet met de vingers als deze vastzit, de kans dat je de teek leeg knijpt is erg groot.

Verwijderen niet helemaal gelukt?

Soms blijft de kop in het lichaam van hond of kat achter, probeer deze dan met een pincet eruit te halen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans op een ontsteking.
Ben je niet zeker van je zaak, dan kun je altijd nog langs de dierenarts.
Je kan een teek uiteraard ook door een dierenarts laten verwijderen, een consult kost circa 40 euro. Sommige verzekeraars vergoeden het verwijderen van een teek door een dierenarts.

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts!

Preventief handelen?

Er zijn voldoende middelen die preventief tegen tekenbeten werken of als een teek zich al vastgebeten heeft.