Webwinkel Keurmerk

Edelstenen bij honden

Edelstenen, "magische krachten uit de natuur"

Edelstenen, hoewel veel mensen sceptisch staan tegenover de helende kracht van edelstenen, zijn er toch ook veel mensen die uit eigen ervaring hebben ondervonden wat voor effect edelstenen hebben en ze ons en onze huisdieren kunnen helpen.

Dieren zijn veel gevoeliger voor de werking van edelstenen, dus juist zij kunnen er veel baat bij hebben. Dieren zijn veel meer “open” en niet steeds bezig met analyseren wat er gebeurt. Juist door die gevoeligheid is het verstandig dat de hond niet meer dan één edelsteen draagt. Met als uitzondering Bergkristal. Bergkristal versterkt de werking van elke andere edelsteen en kan dus gecombineerd worden met de edelsteen die je kiest aan de band.

Hoe werkt het?

Een ziekte of klacht wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende frequentie in de trillingen van een orgaan of plaats in het lichaam. Door het dragen van een bepaalde steen is de invloed vaak erg groot op klachten en/of ziektes en kunnen deze dan aanzienlijk verminderen.

Edelstenen en dus ook edelsteentherapie wordt gebruikt om het lichaam de kracht en energie te geven om zichzelf te herstellen. De therapeutische werking van edelstenen berust op de energietrillingen van deze stenen uit de natuur. Door een Edelsteen te dragen wordt de aura, dat uiteraard ook uit energietrillingen bestaat, positief beïnvloed.

Elke steen heeft zo zijn eigen specialisme, niet alle edelstenen zijn geschikt voor honden, de volgende stenen kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden maar let wel altijd goed op de reactie van uw hond. Merk je dat je hond sterk reageert? Doe de band af en begin vervolgens om de band een deel van de dag te dragen en dan elke dag een uurtje langer tot je de band volledig om kunt laten.

Als u de juiste steen heeft gevonden, kan deze besteld worden in de vorm van een band, hierdoor is de edelsteen het dichts mogelijk bij de hond. De edelsteen raakt de huid van de hond, waardoor de energie sneller bij de hond terecht komt. 

Alle banden worden geknoopt met sterk Amerikaans paracord, let wel op, de band is geen halsband, daar is de sluiting te zwak voor. Wij maken verschillende soorten banden in de door u gewenste kleuren. Hier kunt u ons kleurenpalet bekijken.

De edelstenen die wij op dit moment op voorraad hebben zijn:

Bergkristal

Bergkristal werkt reinigend en vitaliserend (dus heel geschikt voor honden die wat meer energie kunnen gebruiken) en vergroot de concentratie.

Is een goede helper bij alle ziektes die te maken hebben met het uit balans zijn van het evenwicht tussen geest en lichaam, dus zeer geschikt voor dieren die last hebben van reisziekte zoals wagen en zeeziekte.

Bergkristal versterkt de werking van elke edelsteen die je erbij draagt, en is dus goed te combineren met de andere edelsteen die je kiest aan de halsband.

Kleur: Kleurloos, soms wat troebel en er kunnen zich insluitsels in Bergkristal bevinden.

Reinigen: Bergkristal neemt erg veel energie op dus dient meerdere malen per week gereinigd te worden dmv afspoelen met koud water.

Opladen in maanlicht of zonlicht. Bij opladen in de zon, alleen in de vroege ochtend of de namiddag omdat de zon dan niet op zijn sterkst is.  

Sterrenbeeld leeuw en steenbok

Amethist

Amethist kan helpen om een hyperactieve of zenuwachtige hond te kalmeren, ongehoorzaamheid en schrikken te verminderen en het vermogen tot luisteren te verbeteren.

Vlooien hebben een verschrikkelijke hekel aan de vibratie van Amethist.

De steen wordt vaak ingezet bij aandoeningen van de lever, longen, luchtwegen en bij artritis. Kan tevens goed helpen bij jeuk.

Kleur varieert van lila tot donkerpaars.

Reinigen: De steen reinigen door middel van hematiet, salie of wierook of door de steen 5 minuten onder koud stromend water.

Opladen in maanlicht of zonlicht(liefst diffuus zonlicht in de ochtend of namiddag ivm verkleuring) of dmv Bergkristal. 

Sterrenbeeld waterman, maagd en vissen

Rozenkwarts

Versterkt liefde, harmonie en vertrouwen,
heling van wonden en trauma’s door verwaarlozing en geeft troost. Rozenkwarts werkt goed bij hart problemen en bij dieren die te dominant zijn.

Speciaal voor mishandelde dieren en voor dieren die hun vertrouwen in de mens hebben verloren.

Rozenkwarts werkt kalmerend bij boosheid, angst of stress (bijvoorbeeld bij verwondingen of na een operatie) en geeft rust en harmonie (bijvoorbeeld bij veel bezoek).

Vergemakkelijkt het alleen zijn.

Kleur Rozenkwarts is een doorschijnende edelsteensoort die kan variëren van licht- tot donker rose.

Reinigen door middel van hematiet, salie of wierook of 5 minuten onder koud stromend water.

Opladen in maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld stier, kreeft en weegschaal

Gouden driehoek

De gouden driehoek bestaat uit bergkristal, amethist en rozenkwarts.

Bergkristal: heeft een krachtig genezende en reinigende werking.

Deze steen wordt vaak ingezet voor allerlei fysieke klachten, omdat het de natuurlijke balans van het lichaam zal herstellen en het immuunsysteem versterkt.

Rozenkwarts: Is een hele zachte steen. De steen zorgt ervoor dat de honden zich veilig voelen. Deze steen is ideaal voor honden die onzeker zijn. Rozekwarts veranderd zware energie in lichtere energie, werkt kalmerend bij stress en vergroot het zelfvertrouwen. Een mooie steen voor onzekere honden.

Amethist werkt beschermend, zuiverend, ontspannend, brengt harmonie en zorgt voor een goede nachtrust. Deze steen is ideaal bij onrustige honden.

Deze stenen versterken elkaar en kunnen probleemloos samen gedragen worden, versterken elkaars energie en zijn op hun sterkst in elkaars gezelschap.

De Gouden Driehoek zorgt voor vermindering van stress, angst, onrust en ongewenst gedrag wordt minder of verdwijnt soms helemaal. 

Gele Jade

De steen werkt ontgiftend (stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen), bij spijverteringsproblemen, ondersteunt het immuunsysteem, het urinestelsel, de blaas en de nieren en brengt allerlei lichamelijke systemen weer in balans. Gele Jade werkt rustgevend, met name tijdens het reizen (bijvoorbeeld in de auto) en geeft zelfvertrouwen. Gele Jade kan goed helpen bij te dominante honden.

Kleur: Jade is een edelsteen die groen, geelachtig of bruinachtig van kleur kan zijn. De steen is doorschijnend met een zijdeglans. 

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook of door de steen 5 minuten onder koud stromend water te houden.

Opladen in zon of maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld stier en weegschaal

Groene Aventurijn

Helpt bij huidproblemen en jeuk, bevordert rust en een gevoel van welzijn, en helpt bij emotionele problemen en nervositeit.

Wordt gebruikt bij darmklachten, overgevoeligheid en huidproblemen zoals jeuk, rode plekken, schilfers, droge huid etc.
Ook toe te passen bij huidklachten die niets te maken hebben met een allergie.

Het is een steen speciaal voor angstige dieren die deze helpt te ontspannen wanneer er sprake is van nervositeit, angst of bij het aanpassen aan een nieuwe omgeving. Wordt vaak toegepast bij asieldieren, zwerfhonden of getraumatiseerde honden.

Aventurijn heeft een gunstige invloed op de werking van de vitale organen van de hond zoals hart en bloedvaten, longen en het maag en darmstelsel.

Reinigen door middel van hematiet,  salie of wierook, of 5 minuten onder koud stromend water.

Opladen in maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld stier, tweelingen & maagd

Tijgeroog

Werkt beschermend, aardend en brengt harmonie en balans.
Versterkt het onderlinge vertrouwen tussen jou en het dier.
Tijgeroog geeft moed, doorzettingsvermogen,
vrolijkheid en zelfvertrouwen.

De steen kan helpen bij stress, angsten en overprikkeling , heeft een positieve uitwerking op het zenuwstelsel , wervelkolom, de ogen en de luchtwegen.
Versterkt de maag en lever en helpt bij buikklachten, darmkrampen, darmzenuwen en verbetert de ontlasting.

Kleur: goudbruine glanzende kwartssteen, vermengd met veel ijzerverbindingen. Door het verschil in ijzerverbindingen ontstaan de typerende lichtere en donkere strepen.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook, of 5 minuten onder koud stromend water.

Opladen in zon of maanlicht of dmv Bergkristal

Sterrenbeeld stier, tweelingen & maagd

Zwarte Agaat

Agaat is een sterke steen met een zachte energie die heimwee bij jonge dieren die net bij hun moeder weg zijn vermindert en die de communicatie tussen de hond en het baasje bevordert.

Is een fijne steen om de focus tijdens een training te bewaren en helpt de hond om kalm en in balans te blijven.

Voor verlegen en nerveuze honden kan agaat ook veel betekenen (de steen maakt daadkrachtig) en geeft een rustige en diepe slaap.

Agaat heeft een positieve invloed op de maag, blaas, ogen, huid en bloedsomloop en stimuleert de stofwisseling.

De steen wordt dan ook vaak ingezet bij ontstekingen zoals oogontsteking, blaasontsteking en artritis.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook of door de steen 5 minuten onder koud stromend water te houden.

Opladen in zon of maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld tweelingen en schorpioen.

Turkoois

Turkoois wordt gezien als een talisman, beschermer en geluksbrenger. Werkt beschermend, zuiverend, kalmerend,
ontstekingsremmend en pijnstillend (bij artrose en artritis).
Vermindert apathie en mensenschuwheid.

De steen verdrijft negatieve energie en straling van buitenaf, geeft innerlijke rust bij honden die altijd “aan” staan, stimuleert het immuunsysteem en heeft een positieve uitwerking op het hormonale systeem.

Turkoois kan het zelfvertrouwen van de hond na een traumatische ervaring herstellen/ versterken.

Kleur: hemelblauw, groenblauw of appelgroen

Turkoois niet reinigen met water. De steen kan hier door aangetast worden.

Turkoois kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren, opladen dmv maanlicht.

Sterrenbeeld waterman en vissen

Unakiet

Unakiet is een aardende steen, stimuleert het immuunsysteem en helpt bij stress en de daarmee vaak gepaard gaande angstklachten. Werkt ontspannend en kalmerend. Een fijne steen bij gewrichts- en reumatische klachten. Bespoedigt genezingsprocessen en stimuleert de vachtgroei.

Kleur: Unakiet bestaat niet uit één maar uit meerdere mineralen en is een gesteente, een soort graniet, maar behoort wel tot de edelstenen.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook, of 5 minuten onder koud stromend water.

Opladen in zon(ochtend of namiddag) of maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld Schorpioen

Rhodoniet

Rhodoniet is een mooie roze edelsteen met zwarte aders en staat bekend als EHBO steen, te gebruiken bij een shock na een ongeluk, als spierversterker en krachtige wondgenezer. Rhodoniet versterkt het hart, de bloedsomloop, het immuunsysteem en helpt de hond meer in balans te komen. Verder wordt Rhodoniet ingezet bij allergiën die slijmvorming geven zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.

Rhodoniet versterkt het skelet en helpt bij osteoporose. Werkt pijnstillend en ondersteunt bij pijnlijke botten, artritis en bij auto- immuunziekte.

Kleur: roze edelsteen met zwarte aders 

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook of door de steen 5 minuten onder koud stromend water te houden.

Opladen in zon of maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld stier

Labradoriet

Zorgt ervoor dat een dier niet alle spanningen in zijn
of haar omgeving in zich opneemt.
Labradoriet heelt wat is verzwakt, beschermt wat wordt bedreigd en is een helper bij hypergevoelige honden. Labradoriet is een aura heler en vooral na ziekte en medicijngebruik kan Labradoriet de zwakke plekken die daardoor in de aura zijn ontstaan helen.

Een geweldige steen om te combineren met Bergkristal (schone energie) en Labradoriet (helen en beschermen).

Labradoriet geeft zelfvertrouwen, vermindert angst en zorgt ervoor dat de hond beter met spanningen van mensen of omgeving kan omgaan, kan helpen bij stofwisselingsproblemen en reuma.

Kleur: Lijkt op het eerste gezicht onbelangrijk grijs, maar is één van de belangrijkste stenen van deze tijd.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook.

Opladen in de zon of maanlicht of dmv Bergkristal. Bij opladen in de zon, alleen in de vroege ochtend of in de namiddag.

Sterrenbeeld leeuw, schorpioen en boogschutter.

Rode Jaspis

Is een verzorgende steen die helpt bij epilepsie, maag(spijsverteringsstoornissen), lever en nierkwalen en goed is voor het bloed en de bloedsomloop. Werkt vooral op de stofwisseling en helpt bij slechte eetlust. De steen werkt kalmerend bij stress of gevaar en geeft moed. Het brengt de hond in balans en helpt bij het verwerken van oude trauma’s.

Kleur: kan verschillende tinten rood tot roodbruin hebben, vaak met strepen.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook of door de steen 5 minuten onder koud stromend water te houden.

Opladen in zon of maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld maagd

Carneool

De steen werkt vitaliserend, bevordert moed en levenslust en vermindert agressie, jaloezie en angst.

Carneool is heel geschikt voor de wat oudere hond die last krijgt van zijn botten en gewrichten en heeft een gunstige invloed op hotspots, jeuk en andere huidproblemen.

Kleur een oranje rode kwartssoort en is doorschijnend met een glans/zijdeglans.

Reinigen dmv hematiet, salie of wierook.

Opladen in maanlicht of dmv Bergkristal.

Sterrenbeeld ram, kreeft, leeuw en maagd.

Eerst reinigen voor het dragen

Voordat de band met edelsteen bij u op de deurmat valt het heeft de steen een hele reis gemaakt. Voordat de band gedragen gaat worden adviseren wij hem te reinigen. Het is namelijk belangrijk dat er geen energieën van andere personen aan de steen zitten. 

Stromend water

Je kunt de steen even onder stromend water houden of met een schoon en vochtige doek afnemen. Hierna is de edelsteen klaar voor gebruik! 

Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor lapis lazuli en turkoois.

Hematiet&Bergkristal

Door uw edelstenen een aantal uren of beter nog een hele nacht op een bedje van Hematiet steentjes te plaatsen worden deze diep gereinigd en ontladen. De Hematietsteentjes absorberen de negatieve energie en laten deze afvloeien. De Hematietsteentjes zijn zelfreinigend en zullen dan ook niet snel “vol” raken .

Heeft u het gevoel dat deze toch zelf even gereinigd moeten worden, doordat de steentjes b.v. wat doffer gaan worden, leg ze dan een half uurtje op aarde of spoel ze schoon onder de kraan. Daarna wel goed afdrogen, omdat ze anders door het hoge ijzergehalte kunnen gaan roesten.

Door vervolgens de edelstenen na het reinigen en ontladen een aantal uren op een bedje van Bergkristal te plaatsen, worden ze weer opgeladen en zijn weer klaar voor gebruik. Zowel de Hematiet- als de Bergkristalsteentjes liggen graag in een glazen schaaltje en kunnen na gebruik weer worden bewaard in hun eigen zakje.

Salie

Door salie (of het gebruik van andere reinigende kruiden) te branden,
en de Edelsteen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de Edelsteen te reinigen, kan de Edelsteen ook gereinigd worden.

Wierook
Wierook werkt hetzelfde als salie. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus ook heel geschikt hiervoor.

Edelsteen opladen

Wij adviseren de steen ongeveer één keer per maand op te laden.

 1. Opladen kan gebeuren door volle maan, leg de band voor het raam tijdens de volle maan, zodat de steen zich hieraan kan opladen.
 2. Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. Zonlicht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Probeer het licht rond de middag, wanneer het zonlicht op haar felst is, te vermijden. Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.
 3. Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Vergeet niet waar je de steen begraven hebt (plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek). En zorg dat eventuele huisdieren de steen niet opgraven.
 4. Als je dit teveel gedoe vindt dan is bergkristal het alternatief. Je kunt de steen in een bedje van bergkristal neerleggen en de steen een nacht laten opladen.

Positieve en negatieve signalen

Let goed op uw hond wanneer u de halsband heeft omgedaan. Klachten kunnen soms in eerste instantie erger worden. De edelsteen kan dan te sterk zijn voor uw hond. De signalen kunnen zijn:

 • onrustig gedrag
 • overdadig blaffen
 • niet luisteren
 • weglopen
 • agressief gedrag

Als u deze signalen opmerkt stop dan tijdelijk met het dragen van de band en laat uw hond na een aantal dagen opnieuw langzaam wennen aan de band. Begin vervolgens om de band een deel van de dag te dragen en dan elke dag een uurtje langer tot je de band volledig om kunt laten.

Het kan ook zo zijn dat uw hond gelijk positief reageert op de edelsteen, zoals bijvoorbeeld

 • vrolijkheid
 • aanhankelijkheid
 • meer zelfvertrouwen
 • genegenheid

Sterrenbeelden en hun bijbehorende edelstenen

Veel karaktereigenschappen hebben te maken met het ras, maar ook de geboortedatum en het daarbij behorende sterrenbeeld zegt vaak veel over het karakter van de hond.

Je kunt je hond daarom dan ook een bandje met een speciaal op zijn sterrenbeeld afgestemde edelsteen laten dragen om een fijne en vertrouwde energie om zich heen te laten voelen. 

 

Bij een sterrenbeeld heb je meerdere keuzes om een edelsteen te kiezen. De keuze van de edelsteen is aan jou. De werking van de door jou gekozen edelsteen zal de eigenschappen, welke van nature aanwezig zijn, bij je hond, extra versterken.

21-12 t/m 20-01 Steenbok Bergkristal
21-01 t/m 20-02 Waterman Amethist
21-02 t/m 20-03 Vissen Aventurijn
21-03 t/m 20-04 Ram Carneool
21-04 t/m 20-05 Stier Rozenkwarts
21-05 t/m 20-06 Tweeling Tijgeroog
21-06 t/m 20-07 Kreeft Rode Jaspis
21-07 t/m 20-08 Leeuw Labradoriet
21-08 t/m 20-09 Maagd Amethist
21-09 t/m 20-10 Weegschaal Rozenkwarts
21-10 t/m 20-11 Schorpioen Labradoriet
21-11 t/m 20-12 Boogschutter Lapis Lazuli

Bronnen: eye4dogs, beautifulsoul edelstenen en rubenrobijn