Webwinkel Keurmerk

Decemberstress

Nu is het de tijd om te starten met vuurwerktraining

Jammergenoeg is de decembermaand voor onze huisdieren vaak niet de meest leuke maand. Vaste huisregels verdwijnen en honden pakken dit op, dit begint vaak al als de Sint in het land komt, het wordt dan drukker in huis. De knallen van het vuurwerk komen op de meest onverwachte momenten, dus het in niet zo gek dat onze huisdieren last hebben van decemberstress.

Hoe herken je stress:

 • onrustig
 • slecht eten
 • angstig
 • slecht luisteren
 • spanning in het lijf

Tips waar je het best nu mee kunt starten, bij voorkeur voor de decembermaand:

 • verplaats de lange avondwandeling naar de middag
 • als je van plan bent de kerstboom op de plaats van de hondenmand te zetten, verplaats de mand dan nu alvast
 • creëer meerdere rustige plekjes in huis voor je hond, denk ook aan bv een slaapzak waar je hond in kan weg kruipen
 • hang een penning aan de halsband/tuig voor het geval je hond schrikt van knallen en de benen neemt
 • ga beginnen met speuren
 • probeer je hond af te leiden met hersenwerk spelletjes en bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op
 • een lickimat vullen op 31 december zelf is ook nog een idee

Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt (niet elke hond is het zelfde, de werking verschilt per hond):

Helaas bestaan geen wondermiddelen bij vuurwerkangst.
De combinatie van training met natuurlijke supplementen geeft het beste resultaat.
Bij extreme vuurwerkangst kan het zo zijn dat deze producten niet genoeg helpen, ga dan aan de slag met een gedragstherapeut.

Verdampers

Verdampers verspreiden vanuit het stopcontact rustgevende stoffen door de ruimte. 

Voordeel van verdampers is dat ze werken voor meerdere dieren van dezelfde soort tegelijk, daar ze de werkende stoffen door de ruimte verspreiden. Plug de verdampers al een paar dagen van te voren in het stopcontact voor een optimaal effect.

AFP Calm Paws: verstuiver met vloeistof op basis van etherische oliën (valeriaan en lavendel), die een rustgevend effect op de hond of kat hebben.

Beaphar Cani of Catcomfort:  verspreiden feromonen die het dier gerust stellen en een veilig gevoel geven. Feromonen zijn moleculen die boodschappen tussen dieren van dezelfde soort overbrengen. Dit feromoon wordt van nature geproduceerd door de teef als ze haar puppy’s voedt en is van cruciaal belang voor het bindingsproces. Verdampers op basis van feromonen stellen het dier in de eigen taal gerust.

Tabletten

Er zijn verschillende tabletten op de markt die rustgevend werken, voornamelijk bij tijdelijke stressperioden.

De Beaphar No Stress-tabletten zijn geschikt voor honden katten en werken op basis van kruiden als melisse en rozemarijn. Deze tabletten hebben een korte werkingsduur van circa 2,5-4 uur.

Dorwest Scullcap & Valeriaan tabletten volledig natuurlijk product met onder andere valeriaan, gentiaan en glidkruid. Met deze tabletten is het verstandig van de voren te starten.

Druppels

Slikt het dier niet makkelijk tabletten door? Dan zijn er druppels verkrijgbaar. 

Puur Calm werkt bij acute gebeurtenissen én biedt een onderhoudsdosering voor dieren die last hebben van langdurige stress. Dit product werkt het best als het rechtstreeks in de mond toegediend wordt met een plastic spuitje. Schoon mondslijmvlies neemt het namelijk het best het product op.

De druppels van Bach Rescue mogen, naast direct druppelen in de mond, ook worden toegediend in het drinkwater van het dier. Dit product is 100% natuurlijk, vegan en zonder alcohol.

Dorwest Valerian Compound de druppels zijn eenvoudig en snel te geven en heeft een direct effect dat +/- 30 minuten merkbaar kan blijven.

Phytonics Strezz druppels die in acute gevallen net voor of na de stress-situatie kunnen worden toegediend.

Poeder

Puur Tranquil is een poeder met rustgevend effect dat door het voedsel vermengd kan worden. Dit poeder bevat kruiden waardoor het voedsel een onbekende smaak kan krijgen voor het dier. Meng daarom een paar dagen van te voren al een kleinere hoeveelheid door het voer, om het dier aan de smaak te laten wennen.

Golddust Gedrag bestaat een groot gedeelte uit biologisch lijnzaad of lijnzaad met gecertificeerde visolie (MOP). Door de toevoeging van valeriaan, hop, passiebloem en citroenmelisse kun je 6. gedrag inzetten bij stress en/of spanningen.

Pasta

No Stress Paste is een smakelijke pasta op basis van het natuurlijke ingrediënt L-tryptofaan en werkt al na 40 minuten!

Pipetten

Beaphar spot-on werkt door de afgifte van feromonen die de hond een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Dit helpt de hond om zich beter aan te passen aan nieuwe situaties en om stressvolle situaties beter te kunnen verwerken.

Halsband met edelsteen

Wil je je hond ondersteunen met edelstenen, dan is het tijgeroog een goed keuze. Werkt beschermend, aardend en brengt harmonie en balans. Versterkt het onderlinge vertrouwen tussen jou en het dier. Tijgeroog helpt bij fobieën en angsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst voor geluiden of aan claustrofobisch zijn, bijvoorbeeld in de auto. Stress en spanning worden met deze steen goed afgevoerd.

Overige producten

Speelgoed

Tot slot is er nog speelgoed wat afleidend en rustig kan werken.