Webwinkel Keurmerk

De natuurlijke tandenborstel

Wat zijn Antlers en Rawhide ?

Antlers

Antlers zijn de in delen gezaagde hertengeweien van mannelijke herten.

Hier worden geen herten voor geslacht, Farm Food kiest bewust voor geraapte geweien uit de natuur in plaats van geweien die afkomstig zijn van geslachte dieren.

Deze geweien worden verzameld in Europese bossen en na een kwaliteitscontrole geborsteld en gezaagd. Bij het op maat zagen van de Antlers kunnen scherpe randjes ontstaan, daarom worden ze rondom geschuurd.

De geweien zijn afkomstig van elelherten en bestaan uit bot met daarin merg wat onweerstaanbaar is voor vele honden.

 

Rawhide

Deze witte kluiven worden gemaakt van onderhuidsbindweefsel (de tweede laag) van de huid runderen. 

De snelle verwerking, direct na de slacht, zorgt dat er geen schadelijke stoffen toegevoegd hoeven te worden om bederf tegen te gaan.  

De huiden worden meerdere keren gewassen met water en een lage concentratie (minder dan 3%) waterstofperoxide (H2O2). Daardoor worden eventueel aanwezige bacteriën gedood en ontstaat een product dat niet stinkt of kleeft tijdens het kauwen.

Na het wassen wordt het bindweefsel op de gewenste maat in stukken gesneden en met de hand in verschillende vormen gevouwen.

Doordat er geen chemische- en kleurstoffen worden toegevoegd, is Farm Food Rawhide een gegarandeerd schoon, zuiver en veilig natuurproduct.   

Waarom kauwen gezond is voor een hond

 1. Ontspanning
  Tijdens het kluiven of schrapen, op een gebitsverzorgingsproduct zoals een Farm Food Rawhide of Antler, wordt in de hersenen van de hond endorfineaangemaakt. Dit is een zogenaamd gelukshormoon, en dat wordt niet voor niets zo genoemd. Endorfines geven een hond een gevoel van rust, waardoor hij zich ontspant en stress wordt voorkomen. 
 2. Gebitsverzorging
  Door de inwerking van speeksel komt tijdens het kluiven natuurlijk collageeneiwit vrij. Dit collageen lost tandplak op. Bovendien zorgt de schurende werking tijdens het kauwen voor een grondige en zichtbare reiniging van het hondengebit. 
 3. Overgewicht
  Kauwen een goed hulpmiddel bij het voorkomen én tegengaan van overgewicht. Na de maaltijd heeft een hond vaak nog een hongergevoel. Een kauwkluif zoals Farm Food Rawhide of een Farm Food Antler na de maaltijd stilt de behoefte om te eten.

Is een hertengewei niet schadelijk voor de tanden en kan mijn hond niet stikken in rawhide?

Al enkele jaren worden er via Facebook en diverse, vooral Amerikaanse, internetsites berichten verspreid over schadelijke productiemethodes van kauwkluiven. Hierbij worden alle kauwkluiven over één kam geschoren onder de noemer Rawhide

In ieder geval is absoluut duidelijk dat Farm Food Rawhide niet onder deze kritiek valt. Farm Food Rawhide onderscheidt zich namelijk van de meeste andere kauwproducten door het feit dat deze kauwkluiven niet gemaakt zijn van de gelooide lederhuid (de buitenste laag), maar van het verse onderhuidse bindweefsel.  Bij de productie van Farm Food Rawhide is het dus niet nodig om de chemicaliën te gebruiken die wel nodig zijn om de huiden te conserveren voor het transport van slachterij naar productielocatie of om de haren van de lederhuid te verwijderen.  

Belangrijk is dat u de maat die u koopt past bij de grootte en bijtkracht van uw hond. Houd toezicht op uw hond tijdens het kauwen en verwijder kleine overblijfselen. En pak het laatste stukje af zodat uw hond dit niet in één keer doorslikt. Wat ook helpen is de kluif in de Kong vast te zetten, zodat uw hond nooit bij het laatste stukje kan komen.

Verder is het wel belangrijk dat uw hond niet op de Antlers kauwt, maar juist rustig van de Antlers af schraapt. Elke hond is uniek, daarom heeft elke hond dan ook eigen uniek kauwgedrag. Als u meerdere honden heeft dan zal het u wellicht bekend voorkomen dat de honden hun ‘hapje’ graag zo snel mogelijk naar binnen willen werken en bij een hard kauwproduct is dat niet altijd mogelijk. Probeer de hond middels training te laten schrapen op het product. Begint uw hond toch te kluiven? Pak dit dan af en geef het op een later tijdstip weer. Beloon uw hond wanneer deze wel schraapt.

Goed kiezen en opletten

Antlers zijn er in verschillende varianten en formaten. Het is belangrijk om ook de maat aan te passen aan de grootte en de bijtkracht van de hond.

Een hond die regelmatig kluift, ontwikkelt een steeds grotere bijtkracht. De kaken gaan werken als een bankschroef. Als zo’n hond dan een Farm Food Antler krijgt met relatief veel merg, kan de Antler openbarsten in verschillende scherpe delen. Dat kan beter worden voorkomen door een wat hardere variant met minder merg te kiezen. Scherpe kleine delen moeten direct bij de hond worden weggehaald. 

Drie varianten

 1.  Original Antlers  zijn afkomstig van edelherten. Omdat de hond zich moet inspannen om bij het lekkere merg te komen, is de Original Antler, zelfs voor de meest fanatieke en sterke kauwers, een echte uitdaging. Een Original Antler gaat lang mee en als de hond eerst leert schrapen i.p.v kauwen, dan is deze variant uitermate geschikt voor honden met een hoge bijtkracht. 
 2. Easy Antlers zijn niet alleen dwars maar ook in de lengte doorgezaagde geweien. Daardoor ligt het merg direct aan de oppervlakte en is ook direct voor de hond beschikbaar. Ideaal voor honden dus om aan de smaak en de manier van schrapen aan een hertengewei te wennen. Voor puppy’s en oudere, kleinere of kieskeurige honden die nog niet gewend zijn om te schrapen aan een hertengewei is een Easy Antler de perfecte kluif.   
 3. FallowAntlers zijn afkomstig van damherten. Ze hebben een relatief groot oppervlakte waardoor honden meer houvast hebben. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor oudere of minder actieve kluivers. Ze zijn ook zachter waardoor ze nog beter geschikt zijn voor jonge honden en honden die moeite hebben met de andere hardere Antlers. De FallowAntlers hebben ook een andere smaak dan de Original en Easy Antlers.
  De geweien van damharten zijn in de natuur minder te vinden dan die van edelherten, daarom zijn ze er niet het hele jaar door
  . 

Hoe leer je een hond kluiven op een Rawhide of Schrapen op een Antler? 

Het is goed mogelijk een hond te leren kluiven of schrapenDit is de beste manier om tandplak tegen te gaan. Daar is wel wat tijd en aandacht voor nodig, zoals dat ook het geval is bij andere dingen die we als mens graag een hond willen leren.

Schrapen op Antler: Dat betekent dat honden met een korte, zich snel herhalende, schraapbeweging van de kaken over de Antler heen en weer gaan.  

Kluiven op Rawhide: Dat betekent dat honden met een korte, op- en neergaande,  kauwbeweging van de tanden het uiteinde van een Rawhide langzaam opeten.  

Een hond leren schrapen of kluiven aan een Farm Food Antler of Rawhide kan door deze in de hand vast te houden en vervolgens aan te bieden aan de hond zodat deze er mee aan de slag kan gaan. Belangrijk is dat de hond maar een klein stukje van de kluif of Antler in de bek kan nemen. 

Als de hond dan op de Antler schraapt of op de Rawhide kluift – hij kan niet anders want hij heeft niet het hele stuk in zijn bek – moet hij beloond worden met lieve woorden (‘goed zo’, ‘braaf’ o.i.d.). Als de hond een stuk wil afbijten of als hij op een Antler kauwt in plaats van schraapt, wordt de Antler of Rawhide rustig een stukje weggetrokken waardoor de hond gedwongen wordt te stoppen. Tegelijkertijd zeg je het woordje ‘los’. Als dit een paar keer wordt herhaald, leert de hond geleidelijk wat de beste manier is. 

Als de hond netjes kluift op de Rawhide of schraapt op de Antler krijgt hij na een paar keer oefenen telkens meer aangeboden en leert hij dat wanneer hij het gedrag van schrapen vertoont dit niet het woordje ‘los’ tot gevolg heeft. Netjes schrapen is dus zijn beloning om van een lekkere Antler te kunnen blijven genieten.  

Zo’n oefening biedt ook een uitstekende kans om met een pup een goede band op te bouwen. De hond raakt eraan gewend dat er iets van hem wordt afgepakt. Dat kan op latere leeftijd heel handig zijn.  

Wat als de hond de Rawhide of Antler niet (meer) wil ? 

Als een hond totaal niet (meer) geïnteresseerd is in Rawhide, dan is het raadzaam het product even in water te laten weken, totdat er een zacht begin ontstaat. Als de interesse dan weer gewekt is kun je de kluif het beste alleen aanbieden na de maaltijd en daarna na ca. 20 minuten wegnemen en de volgende dag weer aanbieden. Op deze manier blijft de kluif voor de hond interessant.  

Mocht het gebeuren dat een hond niet (meer) geïnteresseerd is in Antlers dan kan het licht opschuren ervoor zorgen dat de Antler weer interessant wordt voor de hond.